Az orosz rubel eddig az idei év legrosszabbul teljesítő devizája

Oroszország, legnagyobb gabonaexportőr a világban, rubel
5605304 05.08.2018 The 200 and 2000 ruble banknotes. Alexey Suhorukov
Vágólapra másolva!
2015 óta az egyik legjobban teljesítő valuta volt az orosz rubel, ám a koronavírus-járvány és az olajár zuhanása miatt az év legrosszabbul teljesítő valutájává vált – írja az RT.
Vágólapra másolva!

Szerda este a Forex piacon a rubel 28,59 százalékkal esett az év elejéhez képest. Az orosz valuta mellett a brazil reál 28,21 százalékot, míg a mexikói peso 26,91 százalékot esett.

Az orosz valuta esését két fő esemény befolyásolta: a koronavírus kitörése okozta gazdasági visszaesés, és az olajárak zuhanás, mivel Moszkva és Szaúd-Arábia nem tudott megegyezni az olajtermelés mennyiségét illetően.

Illusztráció Forrás: AFP/Sputnik/Alexey Suhorukov

A Moskovsky Komsomolets híroldallal folytatott beszélgetés során Eugene Gontmacher közgazdász kiemelte, hogy a rubel valóban erősödött a dollárral szemben 2019 végén, amiből úgy vélték, hogy „a gazdaság már nem függ annyira az energia-exporttól". A közgazdász szerint a rubel közelmúltbeli csökkenése bebizonyította, hogy ez nem így van, és

az orosz gazdaság egyértelműen „nem győzte le az olajtól való függőségét".

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 66 dollárról 30 dollárra (21.800 forint és 10 ezer forint) esett vissza.
A Bloomberg felmérése szerint egy közgazdász kivételével 35 szakértő az várja el, hogy az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina nem csökkenti a kamatlábakat.