A fuvarmegosztást is padlóra küldheti a járvány

Uber
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 22: The Uber logo is displayed on a car on March 22, 2019 in San Francisco, California. Uber Technologies Inc. announced that it has selected the New York Stock Exchange for its much anticipated initial public offering that could be one of the top five IPOs in history. The listing could value the ride sharing company at over $120 billion. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Uber és a Lyft részvényei egyaránt gyengültek kedden, miután mindkét vállalat bejelentette, felfüggeszti a közös utazások lehetőségeit. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány a fuvarmegosztókat is lehúzhatja a mélybe.
Vágólapra másolva!

Az Uber részvényei 6,8 százalékos csökkenéssel zárták a keddi kereskedést, miközben az amerikai technológiai cégek többsége erősödött. A Lyft részvénye enyhébb mértékben, de szintén esett, 2,41 százalékkal.

A gyengülések azt követően jöttek, hogy mindkét vállalat bejelentette, a koronavírus-járvány miatt felfüggesztik azokat a szolgáltatásaikat, melyek lehetővé teszik, hogy ha különböző utasok egyazon irányba mennek, akkor megoszthassák a fuvart.

Az Uber részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Uber hozzátette, csak az úgynevezett Uber Pool szolgáltatásait függeszti fel, a további opciók, illetve az Uber Eats házhozszállítások továbbra is elérhetők lesznek. Emellett a vállalat megelőzési tanácsokat is kiadott a sofőrjei számára, illetve korábban kiterjesztette a fizetett betegszabadságot azon dolgozóinak, akik karanténba kerülnek vagy megfertőződnek a vírussal.

Noha eddig se az Uber, se a Lyft nem jelezte, hogy a járvány bármilyen hatással volna az üzleti teljesítményére,

a részvényárfolyamok esése arra utal, hogy a befektetők aggódnak a szektorban jelentkező negatív hatások miatt.

Elsősorban azért, mert ha sokan otthon maradnak, akkor értelemszerűen a fuvarok száma is lecsökken.

Ezt támasztja alá, hogy az Uber és a Lyft egyaránt rekord mélypontot ért el a tőzsdén, kedden. Előbbi 53, míg utóbbi 63 százalékos mínuszban volt a mindenkori csúcsához képest.

A két vállalat részvényeinek esése ráadásul egy olyan napon következett be, amikor a piac széles körben emelkedett.

A Dow Jones index több mint 1000 pontos visszapattanással 5,2 százalékos pluszban, míg az S&P 500 index 6 százalékos emelkedéssel zárt. Az Amazon részvényei több mint 7 százalékot ugrottak a hírre, hogy a vállalat 100 000 dolgozót venne föl, hogy kielégítse a keresletet. A Netflix szintén 7 százalékot, míg az Apple 4 százalékot izmosodott – utóbbi annak ellenére, hogy bejelentette, minden amerikai üzletét be fogja zárni.

A Lyft részvényének idei alakulása Forrás: Investing.com

A befektetők azonban az Ubert és a Lyftet sokkal inkább az utazási iparágakhoz, és nem a technológiai szektorhoz sorolják – írja a CNBC. Az utazási cégeket pedig különösen kedvezőtlenül érinti a járvány. Nem véletlen, hogy a szektorban a Delta és a Carnival részvényei is estek.

Az Uber és a Lyft azonban egyébként sem indult túl jó helyzetből, mivel a befektetők már korábban is büntették a két társaságot, amiért nem képesek megfelelő nyereséget termelni.