Az MNB több ok miatt is megbírságolta a Delta Technologiest

befektetés, részvény, üzlet, tanácsadás
Érdemes több részre bontani a befektetéseket
Vágólapra másolva!
Százötmillió forint bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies Nyrt.-re, korábbi nevén EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.-re, tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a Delta Technologies Nyrt.-nél, amelyben a kibocsátó közzétételeinek jogszabályi megfelelőségét vizsgálta, kiemelt figyelemmel a kibocsátó tavaly elhatározott alaptőke-emeléseihez kapcsolódó közzétételeire. A célvizsgálat során az MNB – pl. előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzései során – olyan bizonyítékokat szerzett be, amelyek

felvetették a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) rendelkezéseinek megsértését.

A jegybank feltárta, hogy a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvényt azzal, hogy a Delta Systems Kft. üzletrész adásvételi szerződésének aláírását követően

nem tájékoztatta haladéktalanul (legkésőbb 1 munkanapon belül) a nyilvánosságot

egy, a tranzakciót – s így az EST MEDIA tőzsdei részvény értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve – érintő információról. E jogsértéssel összefüggésben az MNB – 5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett – felszólította a kibocsátót: rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége keretében haladéktalanul intézkedjen a vizsgált információ közzétételéről.

A Delta Technologies Nyrt. a célvizsgálatban emellett nem tudta igazolni, hogy a Delta Systems tranzakcióval összefüggésben közzétett, a Delta Systems Kft. 100 százalékos üzletrészéért fizetendő vételárat és a tranzakcióhoz kapcsolódó alaptőke-emelés során kibocsátandó új részvények kibocsátási árát szakmailag megalapozott módon határozta volna meg.

A kibocsátó tehát a tranzakció kapcsán megalapozatlan információt tett közzé, végső soron hamis vagy félrevezető jelzést adhatott részvényei kereslete vagy ára vonatkozásában.

Ezzel megsértette a MAR piaci manipuláció tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett – a célvizsgálatot lezáró – határozatában megtiltotta számára a piaci manipulációra vonatkozó előírások jövőbeni megsértését és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a Delta Technologies Nyrt.-re.

A Delta Technologies-t piaci manipuláció és bennfentes információk helytelen kezelése miatt bírságolta meg az MNB Forrás: Cultura Creative/Copyright Andrew Brookes/Andrew Brookes

Az MNB már korábban felfüggesztette a Delta Technologies Nyrt. 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emelésével összefüggésben kibocsátott 156 millió darab törzsrészvényének a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-re történő bevezetéséhez készített tájékoztató jóváhagyására irányuló eljárását. A célvizsgálat miatt elrendelt felfüggesztést megszüntetve az MNB most felszólította a kibocsátót, hogy megállapításaival összhangban dolgozza át a tájékoztatóját.

Az MNB a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján a kibocsátó feletti folyamatos felügyeleti tevékenysége keretében egy további határozatában – egyebek mellett – megállapította: a Delta Technologies Nyrt. a 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emeléssel összefüggésben tévesen azonosította a bennfentes információ keletkezésének időpontját. A bennfentes információt még ehhez a téves időponthoz képest is késve tette közzé, valamint a kapcsolódó bennfentes jegyzéket nem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze.

A Delta Systems Kft. megvásárlásával és a kapcsolódó alaptőke-emeléssel összefüggő 2019. július 30-i közzététel kapcsán pedig az MNB megállapította, hogy a kapcsolódó bennfentes információ keletkezésének időpontját a kibocsátó szintén tévesen határozta meg és az ehhez kapcsolódó bennfentes jegyzéket sem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze. Ezért és további jogsértések miatt összesen 19,8 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Delta Technologies Nyrt.-re.

Az MNB korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy piaci visszaélésekkel kapcsolatos hatósági vizsgálatok lefolytatásához elengedhetetlen a bennfentesek jegyzékének megfelelő vezetése.

Arra is, hogy a tőkepiac szereplői számára alapvető fontosságú, hogy a nyilvános értékpapír-kibocsátók a bennfentes információkról a lehető leghamarabb tájékoztatást nyújtsanak.

Reagált a Delta Technologies is

A Delta Technologies Nyrt. a tőzsde honlapján közölte: a jegybank határozataiban foglalt megállapításokat és az ezek alapján hozott intézkedéseket, valamint

a bírság megalapozottságát vitatja, ezért mérlegeli a rendelkezésére álló jogérvényesítési lehetőségeket.

Ha a cég a határozatok hatályon kívül helyezése érdekében pert indít, úgy kérni fogja, hogy a bíróság függessze fel a bírság befizetésére vonatkozó kötelezést - írták.