Szlovéniában gyakorlatilag leállították a koronavírus-tesztelést

Ljubljana, Szlovénia
Vágólapra másolva!
Az egyik legjelentősebb szlovén lap arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány új szintre lépett, ezért további óvintézkedéseket tesznek az állampolgárok védelme érdekében. Ezek közé tartozik az is, hogy kevesebb tesztet végeznek, valamint azok eredményeit már nem fogják közölni, mivel a hatóságok szerint a megbetegedések száma miatt már lehetetlen a kontaktok felderítése. Sok szakértő szerint viszont a lépés rendkívül veszélyes, mivel a teszt továbbra is az egyik legjobb módszer a vírus visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

A 24ur.com beszámolója szerint Szlovéniában drasztikusan csökkentik az elvégzendő koronavírustesztek számát, mivel a járvány arra a szintre lépett, ahol már nem lehet sikeresen felderíteni a kontaktokat. Bojana Beovič virológus szerint mivel a szlovén kormány is kihirdette a járványt, ezért már

csak a súlyos betegeknél fognak teszteket elvégezni.

Hozzátette, hogy akinél felmerülnek a tünetek, azok 14 napig otthoni karanténban maradnak, rajtuk csak akkor végzik el a tesztet, ha kórházba kell őket szállítani.

Forrás: Travelo.hu

A hatóságok biztosak benne, hogy továbbra is tisztában lesznek azzal, hogy megközelítőleg hány fertőzött van az országban. Az adatokat a súlyosabb megbetegedésekből fogják kiszámolni és követni. Ennek ellenére a szakértők a megbetegedések számszerű visszaesését várják, ez pedig problémás lehet, mivel sokan az országban még mindig nem veszik komolyan a járványt, ha pedig a fertőzések csökkenését látják, még ennyire se fognak törődni a szigorú szabályokkal.

Dr. Esteban Ortiz-Ospina szerint szükség van a tesztelésre, mivel a virológusok és orvosok ez alapján kapnak tiszta képet arról, hogy mi történik pontosan.

Szintén fontos szempont, hogy a tesztelés csökkenti annak a lehetőségét, hogy egy koronavírus-pozitív személy tovább terjeszti a vírust, mivel nincs tisztában azzal, hogy ő is fertőzött. A tesztekből azt is le lehet szűrni, hogy maga a vírus hogyan működik, valamint új óvintézkedéseket is lehet hozni a friss eredmények alapján. Az orvos kiemeli, hogy ha az emberek nem tudnak a fertőzésükről, akkor reális eshetőség az, hogy nem maradnak otthon, a lakásukat elhagyják, és maguk mellett másokat is veszélyeztetnek.

Olfert Landt német szakember szerint két okból kifolyólag is fontos a tesztek elvégzése: az egyik, hogy így pontos számot lehet kapni a fertőzöttekről, a másik pedig, hogy a tömeges tesztek elvégzése lényegesen olcsóbb, mint ha azokat kevés emberen végzik el.

A szlovén rendőrség nemrég közleményt adott ki arról, hogy csak a legsürgősebb esetben hívják őket, mivel a vírus kezdete óta folyamatosan égnek a vonalak.

Novo mestoban például csak március 10-e óta 1994 hívás érkezett, pedig a városban csak kevesebb mint 30 ezer ember lakik. Szintén egyre több a hír arról, hogy kezdenek kifogyni az orvosi maszkokból az országban, ráadásul az egészségügyi dolgozók részére sem jut elég.

Ljubljana, a szlovén főváros Forrás: Origo

A szlovén kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a munkahelyeket és a gyárakat nem szabad bezárni, leállítani. Zdravko Počivalšek, szlovén gazdasági miniszter szerint nonszensz, hogy leállítsák a munkafolyamatokat azokon a helyeken, ahol ez nem indokolt. Hozzátette, hogy rengeteg olyan terület van, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az ország működésképes maradjon. Kiemelte, hogy gondoskodtak a gyárak biztonságáról, azonban ahol a biztonságos munkához nem adottak a feltételek, ott be kell szüntetni a tevékenységet.

Počivalšek elmondta azt is, hogy már február 24-e óta dolgoznak gazdaságvédelmi terveken.

A helyzet azonban olyan hamar változik, hogy az akkori terveket teljesen át kellett szabni a jelenlegi helyzetre, és az, ami ma igaz, lehet, hogy pár nap múlva már egyáltalán nem lesz az. Intézkedéseket viszont már hoztak, ezek közé tartozik a lakossági hitelek törlesztésének felfüggesztése, amely akár egy évig is eltarthat.