Koronavírus: már 25 dollárnál jár az olaj világpiaci ára

olaj, kőolaj, pumpa
Workers looking at oil well pump
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Már 25 dollár alatt a kőolaj ára

Az amerikai WTI típusú nyersolaj hordónkénti árfolyama közel 10 százalékos eséssel 24,6 dollárig süllyedt közép-európai idő szerint szerdán, délután fél 3 előtt nem sokkal.

Ezzel az amerikai olajtípus lement a lélektani határnak számító 25 dollár alá.

Közben a nemzetközi benchmarknak számító Brent 6 százalékot gyengült, és hordónként 27 dollár körül forgott.

Az árcsökkenéseket részben az egyre romló keresleti kilátások, valamint az OPEC és szövetségesinek meghiúsult kitermelés-csökkentése áll. Ehhez jött még, hogy lényegében olajárháború robbant ki Szaúd-Arábia és Oroszország között, ami tovább növeli a piaci feszültséget.

Ingyen biztosít POS terminált a Fizetési Pont

Az elmúlt napokban a WHO (Egészségügyi Világszervezet), több e tárgyban született tanulmány után felhívta a figyelmet a készpénzhasználat veszélyeire, és

a bankkártyás fizetés előnyben részesítését tanácsolta.

A szakértők szerint a koronavírus különböző felületeken (így a készpénzen is) több napig életben maradhat, így biztonságosabb a saját bankkártyánkkal fizetni.

Ingyen biztosít POS terminálokat a csak készpénzfizetéses üzleteknek a Fizetési Pont (a kép illusztráció) Forrás: Origo

A Fizetési Pont a koronavírus terjedésére való tekintettel ingyenesen biztosít POS terminált azon boltok és szolgáltatók számára, akik eddig csak készpénzes fizetést fogadtak el, de most szeretnék jobban óvni kollégáikat és vevőiket a készpénz által is terjesztett fertőzésektől.

A cég a kialakult válsághelyzet teljes időtartamára ingyen biztosítja a POS terminálokat,

ezen túlmenően azok telepítéséért, üzemeltetéséért fix díjakat sem kér. Emellett – egyetlenként a hazai piacon – továbbra is elérhető náluk a 80 ezer forintos vissza nem térítendő állami POS támogatás a kártyás fizetéssel még nem rendelkező üzletek számára.

Közgyűlések a járvány árnyékában: OTP és Telekom

Az OTP Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy április 17-re hívta össze évi rendes közgyűlését, valószínűsítve, hogy a koronavírus miatti járványügyi helyzetben változások lesznek a közgyűlési feltételekben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési hirdetményben azt sem zárják ki, hogy változik a "megrendezés lehetősége, időpontja, helyszíne" . Az OTP javasolja a részvényeseknek, hogy meghatalmazott útján képviseltessék magukat a tulajdonosi fórumon. A társaság ehhez meghatalmazás mintákkal ad majd segítséget, illetve a meghatalmazott személyére is javaslatot fog tenni. A közgyűlés írásos dokumentumai március 26-ától lesznek elérhetők.

Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának bejárata Forrás: MTI/Róka László

Nem tartják meg viszont a Magyar Telekom közgyűlését. A vállalat törölte az április 8-ára tervezett eseményt, emiatt változhat az osztalék kifizetésének időpontja, és egyéb társaságirányítási döntések időpontja is.

Nagy bajban lehet hamarosan India a Covid-19 vírus tesztjeivel

Eddig csak a kormányzat fennhatósága alá tartozó, központi virológiai labor, vagy a külön felhatalmazást kapó intézmények végezhettek tesztet koronavírusra Indiában. A sokasodó esetszámot és a várható járványt látva azonban a kormányzat úgy döntött, kiterjeszti a jogosítvány körét. Így már 62 helyen lehet az 1,3 milliárd lakosú országban tesztelni a Covid-19 kórokozóra, írja egy indiai híroldal a helyszínek listáját is közzétéve. Az önmagában kedvező fejleményt azonban árnyalja - írja a Quartz -, hogy egy labor naponta 60-70 tesztet tud végezni, ami várhatóan nagyon hamar elégtelennek bizonyul akkor, ha a járványra készülő országban megindul a vírus intenzív terjedése.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére fertőtlenítik az utcákat az indiai Dzsammuban 2020. március 14-én Forrás: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

Ráadásul épp a legnépesebb államokban van kevés a laborokból, például a 77 milliós Uttar Pradesben csak egyetlen egy helyen végezhető teszt. Indiának emellett nehézségei támadhatnak a távmunka kapcsán is, ami számos országban a terjedés lassításának egyik megoldása. A hatalmas ország gazdaságának közel 90 százaléka ugyanis a szürkegazdaságra és a kevésbé szabályozott munkavégzésre épül - klasszikus példa erre a riksásoké -, így kérdéses, hogy a népes országban hogyan tudnák a dolgozók otthon marasztalásával lassítani a járvány kibontakozását. A napközbeni adatok szerint Indiában eddig 152 igazolt eset van, ebből 3 már halállal végződött.

425 bázispontos kamatvágás Brazíliában

Ezúttal nem rendkívüli kamatdöntő ülésről volt szó, de így is jelentős meglepetést okoztak a döntéshozók - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. Természetesen a járvány terjedése által okozott negatív gazdasági hatásokat szeretné ily módon enyhíteni a jegybank. Brazíliában szerda reggelig 346 beteget diagnosztizáltak.