Koronavírus: eset nélkül is veszélyhelyzetet hirdetett egy ország

Horizontal INTERIM PRESIDENT AFRICA SPEECH FUNERAL
(FILES) This file photo taken on January 7, 2017 shows Zimbabwe's then acting President Emmerson Mnangagwa speaking during a funeral ceremony in Harare. Zimbabwe is under the control of the military on November 15, 2017, two days after its army chief warned President Robert Mugabe against purging the ruling party's senior ranks. Analysts say it appears to be the climax of a power struggle between liberation-era figures loyal to ousted vice president Emmerson Mnangagwa and forces faithful to First Lady Grace Mugabe, who is seen as vying to succeed her 93-year-old husband. / AFP PHOTO / Jekesai NJIKIZANA
Vágólapra másolva!
Nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök annak ellenére, hogy az afrikai országból eddig hivatalosan még nem jelentettek Covid-19 fertőzést - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Az elnök azzal indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését, hogy ennek alapján a kormányzat könnyebben tudja mobilizálni a védekezéshez szükséges erőforrásokat. Egyúttal bejelentette azt is, töröltek valamennyi állami ünnepséget az ország függetlenség napi megemlékezéséhez kapcsolódóan, és lemondtak valamennyi nemzetközi sportrendezvényt, hogy az ország ezzel is fékezhesse a Covid-19 vírus terjedését.

Emmerson Mnangagwa, Zimbabwe jelenlegi elnöke, egy korábbi felszólalásán Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

Ezzel egyidejűleg halasztják a Zimbabwei Nemzetközi Kereskedelmi Vásárt is, az ország egyik fontos rendezvényét.

A hatóságok jelezték: annak ellenére, hogy Zimbabwében egyelőre nincs regisztrált fertőzött, a világjárvány máris érezteti hatását a gazdaságban.

Az ország hosszú évtizedek óta mély gazdasági krízisben van: még mindig nem hárult el az újabb hiperinfláció veszélye, és a lakosság átállását a saját pénz használatára is az amerikai dollár helyett, csak drákói kormányzati intézkedésekkel sikerül kikényszeríteni.

Néhány nappal korábban pedig az történt az országban, hogy a védelmi miniszter egy nyilvános felszólalásában Isten büntetésének nevezte a koronavírus-járványt azokra az országokra,

melyek gazdasági szankciókkal sújtották Zimbabwét.

A miniszter az Egyesült Államokat külön is nevesítette a kérdésben.

A felszólalás zajos nemtetszést váltott ki a közösségi médiában, az ország lakosai valósággal "szétszedték" a minisztert megjegyzéséért. Sok kommentelő azonnali menesztését követelte.

Mások azt írták, a kormánytag tudatlan és arrogáns, hiszen a járvány egyébként Kínából indult, az ország pedig Zimbabwe fontos partnere.

Egy volt miniszter-helyettes pedig nemzete nevében kért bocsánatot a vírussal sújtott országoktól a védelmi miniszter szavaiért, hangsúlyozva, hogy azok nem a zimbabweiek gondolkodását tükrözik vissza.