Az Európai Unió 80 millió eurót ad a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére

koronavírus, antivírus, kutatás, oltás
(200311) -- BEIJING, March 11, 2020 (Xinhua) -- A researcher of Stermirna Therapeutics Co., Ltd. shows the experiment to develop an mRNA vaccine targeting the novel coronavirus in east China's Shanghai, Jan. 29, 2020. (Xinhua/Ding Ting)
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a koronavírus elleni oltás akár már őszre megszülethet.
Vágólapra másolva!

Ez a várakozás jóval ambíciózusabb, mint a szakembereké,

akik általánosan 12-18 hónapra teszik a világ lakosságának immunizálását a koronavírus ellen.

Az Európai Bizottság elnöke a koronavírus elleni oltás előállításával foglalkozó biotechnológiai cég, a CureVac-kal folytatott tárgyalásokat követően nyilatkozott ilyen optimistán.

Az Európai Unió 80 millió euró pénzügyi támogatást nyújtott a társaságnak,

melynek kapcsán Ursula von der Leyen kifejezte reményét, hogy a támogatásnak köszönhetően talán már ősz előtt is megszülethet.

Mint minden gyógyszernek, úgy a vakcináknak is klinikai vizsgálatok sorozatán kell átesnie, mielőtt a hatóságok engedélyezik a forgalomba kerülését. Von der Leyen szerint azonban a CureVac nagyon specializálódott erre a területre.

A CureVac 80 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ding Ting

Korábban mind az Egyesült Államok, mind Európa szakemberei úgy nyilatkoztak, hogy 2020-ban még nem lesz kész az oltás az emberek megvédésére. "Még akkor is szerencsések leszünk, ha egy év múlva megnyílik a tömeges oltás lehetősége a koronavírus ellen" - nyilatkozta az újságíróknak Patrick Vallance, az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója. - „Még az is rendkívüli lenne."

Dietmar Hopp, a CureVac többségi befektetője szerint az időzítés a német hatóságoktól függ. Hozzátette azonban, hogy

az oltásnak ősszel elérhetőnek kellene lennie arra az esetre, ha a vírus a nyár után visszatérne.

Thorsten Schüller, a CureVac szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a klinikai vizsgálatok általában éveket igényelnek, hozzátette azonban, hogy a koronavírus elleni oltás iránti felfokozott kereslet alapján a folyamat lerövidülhet, ami elsősorban a szabályozó hatóságoktól függ.

Forrás: Politico.eu