Washington kisegíti a Boeinget

Boeing 777x, repülőgép
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy a koronavírus okozta nehézségek miatt a szövetségi kormány támogatást nyújt a Boeing repülőgépgyártónak.
Vágólapra másolva!

A Boeing megerősítette, hogy 60 milliárd dolláros segítségre van szüksége, amit elsősorban hitelgaranciaként használna fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Wang Zhao

Az elnök már korábban jelezte, hogy az amerikai légi utazási szektornak segítséget nyújtanak a járvány okozta kiesések miatt.

A polgári légiközlekedésben érintett társaságok 50 milliárd dollárt, a teherfuvarozók 8 milliárd dollárt, a repülőterek pedig 10 milliárd dollár segítséget kértek a kormánytól.

A repülőgépgyártó a Boeing 737 Max repülőgépek katasztrófája és az azt követő sorozatos problémák miatt a vállalat már anyagi gondokkal küzdött a vírus okozta negatív hatások előtt is. Ez eddig 19 milliárd dollárba került a társaságnak.

– mondta a cég.

Illusztráció Forrás: Boeing

A hitelgarancia olcsóbb lenne a kincstár számára, mint a közvetlen pénzügyi támogatás. A légi iparág által igényelt támogatás fele hitelgarancia, fele pedig közvetlen pénzügyi támogatás lesz, amit nem kell visszafizetni.