Allergiásokra veszélyes élelmiszert hív vissza a Lidl

chips
Vágólapra másolva!
A Lidl Magyarország felelős vállalkozóként arról tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy visszahívják az alábbi azonosítókkal ellátott burgonyasnackeket, mivel azok allergén kén-dioxidot tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

Az allergén adalékanyagot az összetevők felsorolásánál nem jelölték, így az érintett tételek fogyasztása

a szulfitokra allergiások számára veszélyes lehet.

A termék adatai:

Termék neve: Snack Day Burgonyasnack Paprikás ízesítésű, 175g
Márka: Snack Day
Csomagolás: hengeres doboz
Gyártó: Trüller Knabber-Gebäck GmbH (Németország)
Minőség megőrzési idő: 19.10.2020; 02.11.2020

Forgalmazó: Lidl Magyarország

Képünk illusztráció! Forrás: Didgeman / Pixabay

A Lidl Magyarország jogkövető módon megkezdte a termékek forgalomból való kivonását és a vásárlóktól való visszahívását. Az áruházlánc a termék gyártója nevében elnézést kér az okozott kellemetlenségért.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki a kén-dioxidra (szulfitokra) érzékeny/allergiás, ne fogyassza el a terméket.

Az áruházlánc pedig jelezte, hogy az allergiások bármelyik üzletükbe visszavihetik a terméket, a vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – visszatérítik.

Az allergénekről:

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.