Az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka

GKI Gazdaságkutató zrt., Vértes András
Budapest, 2017. november 22. Vértes András, a GKI elnöke felszólal a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő GKI Gazdaságkutató Zrt. Az euró bejövetele a magyarokhoz című jubileumi üzleti konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban 2017. november 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka - jelentette ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Az interjúban Vértes András azt mondta, hogy Magyarországnak olyan pénzügyminisztere van, aki a nemzetközi környezetet is nagyon komolyan veszi.

- fogalmazott.
A GKI elnöke úgy nyilatkozott, hogy a valóság jellemzően nem igazolja a várakozásokat, az Orbán-kormány pedig sok olyan elemet is beépített a gazdaságpolitikájába, ami az eredeti tervekben nem szerepelt. Ezért az előrejelzéseknél számolni sem lehetett ezekkel - tette hozzá.
A Magyar Nemzet szembesítette Vértes Andrást cégének prognózisaival, amelyek jelentősen alábecsülték az ország gazdasági teljesítményét.

- fogalmazott Vértes András.

Vértes András, a GKI elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sok a bizonytalanság, a prognózisokat legalább öt-tíz-tizenöt éves periódusban érdemes áttekinteni.

- mondta.
A Magyar Nemzet megjegyezte, hogy 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg a GKI 3,8 százalékot várt. A 2017-es bővülés 4,5 százalékos volt, miközben a cég 3 százalékosat vetített előre.
Vértes András úgy reagált, hogy az alaptevékenységek növekedését könnyű belőni, de amikor arról van szó, hogy az uniós támogatások hatása mégsem cseng le, és a globális folyamatok sem olyan kedvezőtlenek, mint előzetesen várható volt, akkor lehet látni, hogy alábecsülték a számokat.

- jelentette ki a GKI elnöke.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Amikor bizonytalanok a nemzetközi és a hazai események, lehet ennyit tévedni. Ez nem szép, de nem is katasztrófa - mondta.
Arra a kérdésre, hogy Magyarország miként jöhet ki az új koronavírus okozta világjárvány kríziséből, a GKI elnöke úgy felelt: nem lehet 3 százalék feletti gazdasági növekedést produkálni, de recessziós veszély sincs még.

- fogalmazott Vértes András a Magyar Nemzetnek, hozzáfűzve, hogy szükség lesz a célzott segítségre az államtól és az uniótól.