A koronavírus terjedése ellenére biztonságosak a hazai élelmiszerek

alma almahalom almaszüret almatermelő Foglalkozás gyümölcs léalma mezőgazdasági vállalkozó műanyagláda NÖVÉNY SZEMÉLY vállalkozó
Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelő borítja almáját a garatba a Brix-Trade Kft. sűrítménykészítő üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedőházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelőktől a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne, az üzletekben és az élelmiszer-előállító üzemekben ugyanúgy tartják az élelmiszer higiéniás előírásokat, mint eddig. Az ellátás és a készletek utánpótlása folyamatos.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági intézménye, az EFSA szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus élelmiszerekkel terjedne. Az intézmény kiemelt figyelemmel kíséri a koronavírus-betegség helyzetét, ám jelenleg

nem támasztja alá semmi, hogy az élelmezés a vírus terjedésének forrása vagy útja lehetne

- számol be arról a Növekedés.hu.

A korábbi koronavírus járványok, például a súlyos akut légzőszervi koronavírus (SARS-CoV) és a Közel-Kelet légúti koronavírus (MERS-CoV) tapasztalatai azt mutatják, hogy nem történt átvitel élelmiszerfogyasztással.

- nyilatkozta Marta Hugas, a szervezet vezető tudományos tisztviselője.

Ilyen értelemben tehát egyelőre úgy tűnik, hogy nincs veszély - mondta a lapnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Ami potenciális veszélyt, jelenthet az, ha egy terület karantén alá esik és megnehezül az élelmiszeripari előállítás, vagy dolgozók esnek ki a munkából, ami működési problémákat eredményez. Ilyenről azonban egyelőre nem tudunk - tette hozzá.

A lakosság biztonságos és kiegyensúlyozott ellátása élelmiszerrel a mostani veszélyhelyzetben is biztosított, annak törvényi feltételrendszere van. Eszerint a kormányzatnak súlyos járványhelyzetben is gondoskodnia kell az élelelmiszergyártásban stratégiai szerepet betöltő vállalatok működtetéséről. Ennek részleteit az Origo az alábbi cikkében mutatta be:

Így készítették fel a magyar élelmiszergyártást egy járványra

Súlyos koronavírus-járvány esetén sem állnának le a nagy hazai élelmiszercégek, mivel a kormánynak biztosítania kell a meghatározó hazai élelmiszeripari vállalatok működését abban az esetben is, ha az ország egy-egy nagyobb települését vagy régióját karantén alá kellene helyezni a vírus miatt.

- mondta a portálnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Ez igaz még egy egy egyszerű influenza megbetegedés esetén is.

"Az ellenőrzések mindig egyformán szigorúak, hiszen a jogszabályok betartását kell ellenőrizni. Ha egy ellenőr egy évvel ezelőtt vagy most vizsgál egy üzletet, ugyanolyan szigorú.

A hangsúly az ellenőrzések gyakoriságán van, ilyenkor próbálnak minél több helyre eljutni" -mondta Vámos.

A jelen helyzetben különösen fontos, hogy a vásárlók tanúsítsanak felelős magatartást a vásárláskor, ezzel is védve egymást a fertőzéstől, valamint hozzájárulva ahhoz, hogy az üzletekben dolgozók körében lehetőleg ne legyenek megbetegedések és legyenek elegen a feladatok ellátására.

Ezzel kapcsolatban az OKSZ nemrégiben külön felhívást adott ki, melyről az alábbi cikkében írt az Origo:

Ezt kérik a vásárlóktól a magyarországi áruházláncok a koronavírus miatt

Felhívást adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a koronavírus terjedése miatt azért, hogy az abban foglaltakkal elősegítse a családok biztonságos vásárlását a kiskereskedelmi, elsősorban az élelmiszert áruló üzletekben és áruházakban.

A február végi bevásárlási lázra reagálva Éder elmondta, a kereskedelmi láncok napokon belül pótolták a készleteket, de az újra megerősödő forgalom ismét okozhat rövidtávú nehézségeket. Az európai országok közötti teherforgalomban felmerülő nehézségek is jelenthetnek átmeneti működési nehézségeket az élelmiszeripari cégeknél is, tette hozzá.

Ugyanakkor például a tojásfeldolgozással, tojástermékek gyártásával foglalkozó Capriovus Kft. gyártási tevékenységét a koronavírus eddig nem érintette. A Magyarországon és a régióban piacvezető vállalat durván

kétmillió tojást vásárol és dolgoz fel hetente, melynek túlnyomó részét magyar(ajkú) területekről szerzik be.

A beszerzéssel nem volt probléma, a tojás ára sem emelkedett a héten, mondta a lapnak Németh Zoltán kereskedelmi vezető.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Steve Debenport/Asiseeit

Az élelmiszeriparban egyébként is igen magas higiéniás előírásokat a cég továbbra is tartja, de további intézkedéséket is bevezettek. Kézfertőtlenítőt helyeztek ki minden nem üzemi (például iroda) helyiségbe, a fertőtlenítés nemcsak az üzembe lépéskor kötelező. Ha valaki olyan területre utazna, amely érintett, be kell jelentenie, de egyelőre erre nem volt példa - mondta.

A cég munkatársa szerint vállalatuknál az ellátásbiztonság garantált, a vírus inkább az árakra lehet hatással.

Az élelmiszeripari vállalatok egy része úgy látja, az exporttal kapcsolatban egyelőre nincsenek különösebb nehézségeik a vírus miatt, inkább az importforgalom bonyolítása okozhat gondot. Ezért például a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia szerint

hasznos volna egy, az unióban egységes áruszállításra vonatkozó protokoll, amely útmutatást adna, hogyan járjanak el.

Gabonát és takarmányt szállítunk Olaszországba, az ország nettó importőr. A malmok működnek, a kereslet a liszt iránt nőtt, gabona szerencsére bőven áll rendelkezésre - mondja a főtitkár.