Az amerikai jegybank a jövő héten ismét kamatot csökkenthet

Federal Reserve System, FED, JErome Powell
Chair Board of Governors of the Federal Reserve System Jerome Powell testifies before the U.S. Congress Joint Economic Committee on Capitol Hill in Washington D.C., U.S., on Wednesday, November 13, 2019. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt heti rendkívüli kamatcsökkenése után a jövő heti rendes ülésén ismét mérsékelheti az irányadó dollárkamatot.
Vágólapra másolva!

Elemzők véleményének átlaga szerint a Fed a kamatszintet erőteljesen, 75 és 100 bázispont közötti mértékben csökkentheti a jelenleg érvényes 1-1,25 százalékról. Vannak olyan vélemények is, hogy áprilisban a kamatszint nulla százalékra eshet.

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke. Forrás: Picture-Alliance/AFP/Stefani Reynolds

A Fed március 3-án váratlanul 50 bázisponttal, 1-1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot.

A kamatdöntés után ismertetett rövid Fed-közlemény szerint az irányadó kamat mérsékléséről egyhangú döntés született. A közlemény szerint "az amerikai gazdaság alapjai továbbra is erősek, de a koronavírus növekvő kockázatokat jelent a gazdasági aktivitásra".

A Reuters által idézett szakértők szerint a kamatcsökkentés mellett

a Fed a jövő héten újraindíthatja likviditásnövelő állampapír-vásárlási programját a gazdaság élénkítésére,

ahogy azt tette a 2008. évi pénzügyi válság idején is.

A Fed épülete Washingtonban. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A Wall Street Journal által a napokban megkérdezett elemzők a februári felméréshez képest rontották az amerikai GDP növekedésével kapcsolatos előrejelzéseiket.

Az 55 elemző véleményének az átlaga szerint a folyó első negyedévben az amerikai hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékkal nő a februárban várt 1,6 százalék helyett. A második negyedévre ugyanakkor már 0,1 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsítenek a februárban becsült 1,9 százalékos növekedéssel szemben.

A megkérdezettek szerint a második negyedév lehet a mélypont, a harmadik negyedévben ugyanis a GDP már 1,2 százalékkal emelkedhet, ami azonban így is elmarad a februárban becsült 2 százalékos növekedéshez viszonyítva.

A szakértők most az évre átlagosan 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a februárban várt 1,9 százalék helyett. Tavaly 2,3 százalékkal nőtt az amerikai GDP.