Beleroppant a kínai gazdaság a koronavírusba

Koronavírus, vírus, maszk, fertőtlenítő, fertőtlenítés, védőruha, metró, Szöul, Dél-Korea
Workers wearing protective gear spray disinfectant to help prevent the spread of the COVID-19 coronavirus, at a subway station in Seoul on March 13, 2020. - South Korea -- once the largest coronavirus outbreak outside China -- saw its newly recovered patients exceed fresh infections for the first time on March 13, as it reported its lowest number of new cases for three weeks. The South confirmed 110 new cases taking the total to 7,979. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
Január-februárban az ipari termelés 13,5 százalékkal esett vissza éves összevetésben, jóval nagyobb mértékben az elemzők által jósolt 3 százalékos zsugorodásnál. Ez az első alkalom, hogy a kínai ipar termelése csökkent azóta, hogy az adatokat közzéteszik. A járványt a feldolgozóipar sínylette meg a legjobban, a szektorban 15,7 százalékkal csökkent a termelés éves bázison, miközben az energiaforrások - elektromosság, hőenergia, gáz és víz - termelésében 7,1 százalékos visszaesést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A tulajdonosi összetétel alapján a legnagyobb, 21,4 százalékos zsugorodást a külföldi finanszírozású vállalatok termelésében mérték, míg a részvénytársaságok termelése 14,2 százalékkal, az állami vállalatoké pedig 7,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. A magánszektorban a termelés 20,2 százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelmi forgalom 20,5 százalékkal zsugorodott a január-februári időszakban éves összevetésben,

meghaladva a 4 százalékos csökkenést valószínűsítő elemzői előrejelzéseket. A legsúlyosabb csapást a vendéglátóipar szenvedte el: a kiskereskedelmi forgalom ezen a területen 43,1 százalékkal esett vissza éves bázison a járvány következtében.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az internetes kereskedelem ezzel szemben viszonylag stabil maradt - az országszerte alkalmazott óvintézkedések miatt otthon ragadt kínai fogyasztók láthatóan előnyben részesítették az internetes vásárlást, így a visszaesés mérsékelt - az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos - volt ebben a szektorban. Az internetes eladások a teljes kiskereskedelmi forgalom 21,5 százalékát tették ki az év első két hónapjában.

Az állóeszköz-beruházások 24,5 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, messze alulmúlva az elemzők által jósolt 2 százalékos zsugorodást. Korábban ezen a területen sem jelentettek még csökkenést.

A kínai statisztikai hivatal az adatokat azzal kommentálta, hogy bár a járvány viszonylag nagy csapást mért a gazdasági tevékenységre, a hatásai "rövid távúak, külsődlegesek és kézben tarthatóak". A hivatal szerint, minthogy a vírus terjedését lényegében sikerült megfékezni, Kína javuló gazdasági alapjai és a hosszú távú felfelé ívelő lendület változatlanok maradtak.

Mao Seng-jung, a kínai statisztikai hivatal szóvivője elmondta: Kína erőteljesebb makrogazdasági politikát fog alkalmazni a járvány hatásainak és a gazdaságot fenyegető külső kockázatok kiküszöbölésére, valamint további intézkedéseket léptet életbe a fogyasztás és a befektetések ösztönzésére a belső kereslet bővítésének érdekében.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/An xin - Imaginechina/An Xin

A kínai ipari és információs technológiai minisztérium közlése szerint a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül, amelyet január végén zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, az ország egyéb területein működő nagyvállalatok 95 százaléka kezdte meg újra a tevékenységét a múlt hétig. A kis- és közepes vállalatoknak ezzel szemben csupán mintegy 60 százaléka indította el újra a működését ugyaneddig.

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a járvány következtében a kínai gazdaság teljesítménye az első negyedévben most először visszaeséssel zárhat. A statisztikai hivatal szóvivője szerint azonban a márciusi teljesítmény nagyban befolyásolja majd az első negyedéves GDP (bruttó hazai termék) -adatot, mintegy 40 százalékát teszi ki ugyanis az első negyedéves gazdasági teljesítménynek, míg a január és február együttesen 60 százalékot nyom a latban. A kínai jegybank vasárnap szintén különféle intézkedéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy mérsékelje a járvány által súlyosan érintett cégek hitelköltségeit.