1987 óta nem volt ilyen zuhanás a világ tőzsdéin

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 3, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rose early Monday, bouncing after Friday's rout as markets monitored the coronavirus at the start of a week with key economic data and earnings reports. The Dow suffered the worst losses of the year on Friday as the death toll from the virus continued to climb and the ailment spread to additional countries. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas szakadások voltak csütörtökön a világ tőzsdéin, fokozva az eddigi részvénypiaci lejtmenetet. A londoni FTSE és az amerikai Dow Jones index egyaránt 1987 óta nem látott mínuszokat ért el.
Vágólapra másolva!

Folytatódott csütörtökön a tőzsdei pánik a világ börzéin. Az amerikai Dow Jones Industrial Average 9,99 százalékos mínuszban, 2352,60 pontos csökkenéssel zárt, amire az 1987-es „fekete hétfő" óta nem volt példa – akkor 22 százalékot esett a mutatót. Az S&P 500 index eközben 9,5 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 9,4 százalékkal esett.

Az S&P 500 szintén 1987 óta nem látott bukást hozott össze, és csatlakozott a Dow Joneshoz, mivel szintén belépett a medvepiaci tartományba.

Medvepiacról akkor beszélhetünk, ha egy index több mint 20 százalékot gyengül a legutóbbi csúcsához képest.

A Dow Jones Industrial Average idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az elsődleges probléma a koronavírus, pontosabban, hogy a befektetők nem tudják, mire számíthatnak. „Ez olyan, mint egy cunami. Tudjuk, hogy jön, azt is tudjuk, hogy bármelyik nap lecsaphat, de senki nem ismeri előre pontosan a következményeit" – foglalta össze a piaci hangulatot a CNBC-nek Kathy Entwistle, a UBS vagyonkezelőjének alelnöke.

Fekete csütörtök

A csütörtöki amerikai zárás azonban különösen ijesztő lehet, ha azt nézzük, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt napokban többször is bejelentette, rövidtávú finanszírozási források biztosításával igyekszik támogatni a pénzügyi rendszer likviditását.

Csak csütörtökön a Fed egy ezermilliárd dolláros csomagról döntött.

Ez egy rövid időre csökkentette a mínuszokat az amerikai tőzsdén, de a pánikot nem tudta megállítani.

Ehhez jön még, hogy az amerikai befektetők egyelőre bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen gazdasági élénkítőket alkalmazhat. Ráadásul az Európai Központi Bank is meglepte a piacokat, amennyiben, a várakozásokkal ellentétben, nem csökkentett kamatot.

Világszerte folytatódott a tőzsdei pánik csütörtökön Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Európában egyébként szintén borzalmas napot zártak az indexek. A londoni FTSE 100 mutató 10,93 százalékkal gyengült, és 1987 óta a legnagyobb egynapi csökkenéssel zárt.

A frankfurti DAX index több mint 30 éve a második legnagyobb veszteségével, 12,24 százalék mínuszban zárt,

a párizsi CAC 40 index pedig 12,28 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, ami a börze történetében a legnagyobb egynapi veszteség.

A milánói értéktőzsde irányadó FTSE MIB indexe 16,62 százalékkal gyengült, ami a legnagyobb csökkenés a mutató 1998. évi bevezetése óta. A madridi tőzsde IBEX 35 indexe 14,61 százalékkal esett, ilyen nagy csökkenést még nem jegyeztek fel a tőzsdemutató történetében. A portugál tőzsde PSI 20 indexe 9,76 százalékkal, a varsói börze WIG20 indexe pedig 13,28 százalékkal zuhant.

Drámai zuhanás volt a tegnapi kereskedésben a Budapesti Értéktőzsdén is,

a BUX 11,5 százalékot veszített az értékéből, ez volt az index történetében az 5. legnagyobb zuhanás.

Hatalmasat estek a hazai részvényárfolyamok, az esést az OTP vezette, több mint 17 százalékkal értékelődött le egyetlen nap alatt.

Ez a hazai bankpapír történetében a 2. legnagyobb esés.

A Mol 6, a Richter és a Magyar Telekom 9 százalék feletti mértékben zuhant tegnap. Az OTP árfolyamában 9700 forint közelében húzódik egy fontos, hosszú távú támasz, amennyiben ez is elesne a következő napokban, további jelentős zuhanás jöhet. A Mol grafikonján 1700 forintnál találjuk a következő meghatározó támaszt, míg a Richter esetében 5800 forintnál. A Magyar Telekom árfolyama is 4 éves mélypontra esett, ennél a papírnál 340 forintnál látható egy támasz.

Pénteki felpattanás?

Noha a pénteki ázsiai kereskedés még gyengén alakult, az európai nyitás már pluszokat hozott, és az amerikai határidős indexek is erősödnek.

Következésképpen elképzelhető, hogy pozitív korrekcióra kerül sor pénteken a nyugati börzéken – növelve ezzel a volatilitást.

Ázsiában pénteken a japán Nikkei 6,02 százalékot, a dél-koreai Kospi 3,43 százalékot, a kínai Shanghai Composite 1,23 százalékot, míg a hongkongi Hang Seng 1,14 százalékot veszített az értékéből.

Meglepetést okozott az Európai Központi Bank

A várakozásoktól eltérően nem csökkentette a kamatrátáit az Európai Központi Bank. Ezzel szemben viszont célzott élénkítéseket jelentettek be, amelyek egyszerre biztosítanák a pénzügyi rendszer stabilitását, illetve támogatnák a reálgazdaságot. Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a mínusz 0,50 százalékos irányadó kamatrátáján, azonban bejelentette, egyes célzott intézkedésekkel biztosítani kívánják a pénzügyi rendszer likviditását, illetve ösztönözni szeretnék a reálgazdaságba irányuló hitelezést.

Ezzel együtt viszont az európai tőzsdék széles körben pluszban nyitottak, és közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor érezhető erősödés uralkodik a kontinensen. A német DAX 1,5 százalék, a londoni FTSE 100 3 százalék, míg a francia CAC 40 2 százalék körüli pluszban állt. Közben az amerikai határidős jegyzések szintén 3 százalék körüli pluszban forogtak.

Az olajpiac szintén emelkedést mutatott péntek délelőtt. A Brent és a WTI típusok hordónkénti árfolyamai egyaránt 4 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek.