Új gyorstesztet fejlesztettek ki a koronavírusra

CHINA-BEIJING-COVID-19-FACIAL MASKS-PRODUCTION (CN) cn ncp
koronavírus Kína Peking maszk készítés maszkkészítés védőmaszk
(200311) -- BEIJING, March 11, 2020 (Xinhua) -- A staff packages the masks after quality test at a medical mask production workshop of the Naton Medical Group in Beijing, capital of China, March 11, 2020. Approved by local authorities, the Naton Medical Group in Beijing has set up a facial mask production line to ensure the supply of facial masks during the fight against the novel coronavirus epidemic. (Xinhua/Ren Chao)
Vágólapra másolva!
A Roche kifejlesztett egy új, a korábbiaknál lényegesen nagyobb kapacitású gyorstesztet a koronavírus ellen, amellyel jóval több vizsgálat végezhető el egységnyi idő alatt.
Vágólapra másolva!

A svájci gyógyszercég az USA-ban már megkapta a szükséges engedélyeket két új koronavírus tesztjére, amelyek az eddigiekhez képest jelentősen meggyorsítják a vírus jelenlétének megállapítását.

A két rendszer közül a gyorsabbikkal 4128, míg a lassabbal 1440 tesztet lehet elvégezni 24 óra alatt, és a teszteredmények 4 órán belül rendelkezésre állnak.

A Roche által korábban alkalmazott rendszerekhez képest a megnövekedett kapacitásnak köszönhetően az új változatok a 10-szeresére gyorsítják fel a szűrési sebességet.

Ezek a rendszerek egyébként már több laboratóriumban is elérhetőek, a gyorsabb a világon 132, míg a lassabb verzió 695 helyen van már telepítve.

Illusztráció Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ren Chao

A tesztelés kulcsfontosságú a vírus terjedésének megállításában – emeli ki a Bloomberg cikke -, hiszen jóval több emberen lehet elvégezni a szűrést egységnyi idő alatt, így gyorsabban felfedhetők a fertőzöttek, és karanténba zárásukkal kizárható a további fertőzésveszély. Ezzel párhuzamosan pedig csökkenthető a Covid-19 terjedésének sebessége.

Dél-Koreának és több más ázsiai országnak nem kis részben ennek a rendszernek a használatával sikerült gyorsabban megállítania a vírus exponenciális terjedését.