Koronavírus: a görögök már a lefoglalt alkoholkészletekkel fertőtlenítenek

Brilliant Minds Initiative Dinner Brilliant Minds The Glenlivet Glenlivet Scotch Whiskey alcohol bottles Brilliant Minds,The Glenlivet,Glenlivet,Scotch,Whiskey,alcohol,b
NEW YORK, NY - MAY 01: A view of The Glenlivet whiskey bottles at the Brilliant Minds Initiative dinner at Gramercy Park Hotel Rooftop on May 1, 2018 in New York City. (Photo by Noam Galai/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Újabb jegybanktól jött váratlan kamatcsökkentés

Pénteken a norvég központi bank váratlanul 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette az alapkamatot. A Norges Bank a koronavírus negatív hatásait kívánja korlátok közé szorítani a lépéssel. A központi bank a döntés mellett közölte, szorosan követik a fejleményeket, és felkészültek arra, hogy további kamatcsökkentéseket hajtsanak végre, amennyiben szükséges. Az elmúlt napokban az amerikai Fed és a Bank of England is kamatot csökkentett, azonban csütörtökön az Európai Központi Banktól elmaradt a várt kamatvágás.

Ezzel párhuzamosan a svéd jegybank szintén bejelentett egy jelentősebb élénkítő csomagot. A Riksbank ugyanis 500 milliárd svéd koronát (51 milliárd dollár) biztosít arra, hogy javítsa a bankrendszer likviditását, és ezáltal ösztönözze a svéd vállalatoknak nyújtott hitelezést.

Kínába viszi gigabefektetését a Starbucks

A Reuters értesülései szerint a Starbucks 130 millió dollárt fektet Kínában épülő gyártói központjába. A tervek szerint a létesítmény 2022-ben kerül átadásra a Sanghajhoz közeli Kushan városában. Ez a Starbucks legnagyobb befektetése az Egyesült Államokon kívül és az első gyártás területén történő beruházása Ázsiában. A komplexum 80 ezer négyzetméteres lesz, okosraktárral és pörkölővel is rendelkezni fog.

Görögország lefoglalt alkoholkészleteket vet be fertőtlenítésre

Fertőtlenítésre vet be Görögország több tonna - illegális szeszfőzdékben lefoglalt - alkoholt az új típusú koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében - közölték a görög hatóságok. A tájékoztatás szerint mintegy 155 tonna lefoglalt alkohol van a vámhatóság raktáraiban készleten. A görög vezetés most olyan vállalatokat keres, amelyek hajlandóak a szeszt fertőtlenítőszerekké feldolgozni.

Gyorsan intézkedtünk, hogy az egészségügyi minisztérium hozzáférhessen és felhasználhassák a lakosság javára" - közölte Georgi Picilisz, az állami Közbevételek Független Hatóságának vezetője.
A görög vámhatóság évente több ezer üveg illegálisan gyártott alkoholt foglal le.

Illusztráció Forrás: Getty Images/NOAM GALAI/Noam Galai

A félrevezető - gyakran szirup vagy desztillált víz - feliratú üvegek tartalmát helyben "bomba" néven emlegetik, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok szerint alkoholtartalmuk gyakran a 93 százalékot is meghaladja. "Szerencsére mindez éppen kapóra jön. A piacon ugyanis hiány van tiszta szeszből az antiszeptikus zselék általános hiánya miatt" - közölte a görög vámhatóság egyik tisztje a Reuters hírügynökséggel.

Minden üzletét újranyitja az Apple Kínában

Az amerikai vállalat 42 márkaboltját újranyitja az ázsiai országban. Kínában februárban vezettek be korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az ázsiai ország a vállalat legnagyobb felvásárló piaca. Ugyanakkor a cég Olaszországban található mind a 17 üzletét bezárta az ottani járvány miatt – írja a The Verge.