Már érződik a koronavírus-járvány komoly gazdasági hatása

ORBÁN Viktor;
Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A héten a koronavírus határozta meg a legfontosabb gazdasági eseményeket. A kormány bejelentette, hogy komoly támogatást adnak a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő iparágaknak, a világ tőzsdéi pedig rég nem látott zuhanást produkáltak. Komolyan esett az olaj ára is és a globális turizmus nagyon rossz időszak elé néz. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Kormányzati segítséget ígért a gazdasági szereplőknek Orbán Viktor

A kormányfő a héten kijelentette, hogy gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni. Orbán Viktor azt kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (MKIK), hogy gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség - például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit - mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást.

50 milliárd forintos beruházást valósít meg Kecskeméten a Mercedes-Benz

Mintegy ötvenmilliárd forint összegű beruházással új présüzemet épít Kecskeméten a Mercedes-Benz; az autógyár a bővítéssel 200 új munkahelyet teremt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten.

Illusztráció Forrás: tyukifoto.hu/Tyukodi Laszlo

Az új présüzem 23 ezer négyzetméteren terül majd el, és gyakorlatilag a gyár préskapacitásának megduplázását eredményezi. A beruházással a magyar gazdaság tovább erősödik. A cél pedig az, hogy továbbra is az Európai Unió leggyorsabb növekedési ütemét tudjuk felmutatni. Szíjjártó Péter közölte: az új üzemben alkalmazott legmodernebb technológia révén nemcsak helyi szinten, de globálisan is hatékonyabbá és rugalmasabbá válik a Mercedesek gyártása.

1987 óta nem volt ilyen zuhanás a világ tőzsdéin

Hatalmas szakadások voltak csütörtökön a világ tőzsdéin, fokozva az eddigi részvénypiaci lejtmenetet. A londoni FTSE és az amerikai Dow Jones index egyaránt 1987 óta nem látott mínuszokat ért el.

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Az amerikai Dow Jones Industrial Average 9,99 százalékos mínuszban, 2352,60 pontos csökkenéssel zárt, amire az 1987-es „fekete hétfő" óta nem volt példa – akkor 22 százalékot esett a mutatót. Az S&P 500 index eközben 9,5 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 9,4 százalékkal esett. Az S&P 500 szintén 1987 óta nem látott bukást hozott össze, és csatlakozott a Dow Joneshoz, mivel szintén belépett a medvepiaci tartományba. Pénteken aztán remek hajrával korrigáltak az amerikai indexek.

Rendkívüli intézkedéseket vezettek be a magyar bankok

A bankokat is érinti a koronavírus-járvány és nem csak a zuhanó részvényárfolyamok miatt. Olaszországban már több bankfiók bezárt, és van olyan olasz bank, amelyik már az észak-olaszországi vesztegzár bejelentésekor úgy határozott, nem bünteti extra díjjal azokat az ügyfeleket, akik idegen ATM-ből vesznek fel készpénzt.

Illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Bankszövetség a héten kiadott egy koronavírussal kapcsolatos ajánlást. Megtiltott utazások, otthoni munka, fertőtlenítő takarítások vannak a megelőzési listán. Az ügyfeleknek pedig digitális ügyintézést javasolnak. A bankszövetség ajánlásában kitér arra, hogy még járványhelyzet esetén, ha a fiókokat, központokat is be kell zárni, akkor is biztosítani kell a folyamatos üzletmenetet, készpénzellátást az érintett területeken.

Már most havi 1 milliárd eurót bukik az európai turizmus

A turizmus globálisan is az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Ez a hatás pedig Európát sem kerüli el. Az uniós belső piacért felelős biztos, Thierry Breton a napokban úgy nyilatkozott, hogy a szektor már most is havi 1 milliárd eurót veszít a vírus következtében.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

Már most látszik az is, hogy a nyári turisztikai szezon valószínűleg hatalmas veszteségeket fog produkálni a szektornak. Elemzők emellett sietnek leszögezni, amennyiben a járvány elhúzódik, úgy beláthatatlan következmények várnak az iparágra.

Húsvétra várható a vendégforgalom visszaesésének csúcspontja

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint húsvétra várható a vendégforgalom visszaesésének csúcspontja, de ha az újfajta koronavírus okozta megbetegedések kordában tarthatók, tehát a fertőzés nem eszkalálódik, akár már nyáron, de jó eséllyel az év második felében helyreállhat a vendégforgalom.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Anton Raharjo

A turizmus megtorpanása elsősorban a fővárost érinti, a külföldi turisták száma az elmúlt hetekben ott csökkent legjelentősebben, a múlt év hasonló időszakához képest 15-20 százalékkal. A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke azt mondta, három nehéz hónap elé néznek, és majd júniustól, júliustól kezdhet magához térni a Balaton turizmusa.

Beszakadt az olajár is

A héten régen látott mélyrepülésben volt a kőolaj ára a nemzetközi piacokon. A helyzet rendezését az elemzők a közelmúltban megtartott, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csúcstalálkozójától várták, azonban megállapodás helyett ott elmérgesedett a helyzet.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Liu Xiang/Avalon/Nurphoto/Liu Xiang

Az OPEC-ben meghatározó tag Szaúd-Arábia, illetve a szervezeten kívüli legnagyobb kitermelő Oroszország a kínálat közös szabályozása helyett felrúgták régi megállapodásukat, és a dömping mellett döntöttek. Az eredmény pedig a szinte egész héten át tartó árzuhanás volt, amely csak néhány dolláros pozitív korrekciót engedélyezett. Az árháború első vesztese az Egyesült Államok, de a szaúdi-orosz ellenségeskedés az egész évre rányomhatja bélyegét.

Magyarországon is karanténba kerülnek a bankjegyek

Már nemcsak Kínában és Dél-Koreában fertőtlenítik speciális módszerrel a készpénzt, hanem Magyarországon is. A Magyar Nemzeti Bank komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta többilliárd forintnyi bankjegyet helyez karanténba, majd tisztít meg.

új forint bankjegyek Forrás: Shutterstock

Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba.

Nagyon megviseli a járvány a globális légiközlekedést

Egyre borúsabbak a polgári légiközlekedés kilátásai, mely bizonyosan a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzés egyik legnagyobb vesztese. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) március elején már úgy becsülte, hogy a korábban számítottnak akár háromszorosát, 113 milliárd dollárt is elérheti az iparág vesztesége 2020-ban. Az Európai Unió pedig soron kívüli beavatkozást tervez a repülőtéri résidők szabályozásába, ami az európai légiközlekedés egyik legfontosabb vonatkozása.

Illusztráció Forrás: AFP/Christof Stache

Aggasztó jelnek tűnik az is, hogy a három nagy cég, az Air France-KLM, a Lufthansa-csoport, valamint az International Airlines Group nem egész három hét alatt, tőzsdei értékének (papírjai árának) több mint 40, illetve 50 százalékát vesztette el.

Már több nagy zenei fesztivált is lemondtak vagy elhalasztottak

A napokban kiderült, hogy nem rendezik meg a Tomorrowland Wintert, a Rampage-et, az Ultra Miamit és a Coachella fesztivált sem. Komoly veszélyben van még az EDM és a Glastonbury is, csak hogy néhányat említsünk a világ legjelentősebb zenei fesztiváljai közül.

Illusztráció Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

Magyarországon a Fishing on Orfű, a Kolorádó Fesztivál és a Volt lehet a legnagyobb bajban a fesztiválok kezdetének időpontja miatt. Egyenlőre azonban a szokott módon zajlik a felkészülés.

Már egymillió autót gyártott a Tesla

Elon Musk a héten üzentetben gratulált a vállalat dolgozóinak, miután a Tesla nemrég legyártotta az egymilliomodik elektromos autót. A hír aztután érkezett, hogy a Tesla részvényeinek árfolyama egy nap leforgása alatt 13 százalékot gyengült.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A bejelentés megtette a hatását, hiszen a tőzsdei zárást követően a Tesla részvényei 10 százalékot erősödtek. A vállalat jelenleg négy modellt kínál a vásárolóknak: ezek a Model Y, a Model X, a Model 3 és a Model S.

Elindult a Nyugatiból az első új emeletes vonat

Vasárnap reggel állt forgalomba az első KISS emeletes motorvonat Magyarországon. Az április 5-éig terjedő időszakra a vasúttársaság külön közzétette az összes emeletes vonat indulási idejét az egyes végállomásokról.

Illusztráció Forrás: MÁV Zrt. / Fülöp Ildikó

A járatokra Budapesten belül érvényes BKK bérlettel menetjegy megváltása nélkül is fel lehet szállni. Ma 6:03 után 10:03, 14:03 és 18:03 időpontban, továbbá 23:43-kor, Ceglédről vissza pedig szintén négy óránként, először 7:48, majd 11:48, 15:48 és 19:48 időpontokban indult a vonat.

Megint csökkent az üzemanyagok ára

Pénteken ismét változtak az üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj litere egyaránt 10 forinttal lett olcsóbb. Az átlagárak a hét második felében az alábbiak szerint alakultak: a 95-ös benzin literjéért 348, míg a gázolaj literjéért pedig 360 forintot kell fizetni.