Egyetlen aggasztó grafikonon az európai légitársaságok piaci összeomlása

COVID-19 epidemic caused by new coronavirus Horizontal koronavírus repülőtér járatok légiforgalom USA
International flights arrivals are listed on a screen at Los Angeles International Airport on March 12, 2020 one day before a US flight travel ban hits 26 European countries amid ongoing precautions over the Coronavirus. - US President Donald Trump announced a shock 30-day ban on travel from mainland Europe over the coronavirus pandemic that has sparked unprecedented lockdowns, widespread panic and another financial market meltdown Thursday.The announcement came as China, where the outbreak that first emerged in December, showed a dramatic drop in new cases and claimed "the peak" of the epidemic had passed. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Vágólapra másolva!
Brutális veszteségeket szendvednek el a légitársaságok a koronavírus járvány következtében. A Statista szerkesztői egyetlen grafikonon mutatják ezt be, ami sokkal beszédesebb, mint a tőzsdei folyamatok egyszerű leírása vagy pusztán a számok közlése.
Vágólapra másolva!

Egyre borúsabbak a polgári légiközlekedés kilátásai, mely bizonyosan a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzés egyik legnagyobb vesztese. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) március elején már úgy becsülte, hogy a korábban számítottnak akár háromszorosát, 113 milliárd dollárt is elérheti az iparág vesztesége 2020-ban. Az Európai Unió pedig soron kívüli beavatkozást tervez a repülőtéri résidők szabályozásába, ami az európai légiközlekedés egyik legfontosabb vonatkozása.

Az alábbi grafikon azt mutatja be, milyen tőzsdei értékcsökkenést szenvedett el három meghatározó légiközlekedési csoport.

Az Air France-KLM szövetség mellett a Lufthansa-csoport (Európa második legnagyobb vállalata a szektorban), valamint az International Airlines Group (IAG) szerepel az összesítésben. Az IAG név önmagában talán nem széles körben ismert, de a csoport márkáit annál többen ismerik: a British Airways, az Iberia, a Vueling is mind ide tartozik, ahogy több kisebb légicég, vagy épp az ír Air Lingus is.

Infographic: U.S. Travel Ban Adds to European Airline Woes | Statista You will find more infographics at Statista

Azt, hogy a vírus mekkora pusztításra képes az emberéletben és a gazdaságban, már egy ideje lehet tudni illetve modellezni. De a három nagy európai légiközlekedési csoport értékcsökkenése mindennél aggasztóbb: a három nagy cég, mely nagy távolságú (interkontinentális) járatokat is üzemeltet,

nem egész három hét alatt, tőzsdei értékének (papírjai árának) több mint 40, illetve 50 százalékát vesztette el.

A három nagy csoport tőzsdei értékcsökkenése akkor indult meg, amikor február 21-én Olaszország bejelentette az első halálesetet a koronavírus miatt. Új lendületet pedig most, március 11-én kapott, amikor Donald Trump amerikai elnök azonnali hatályú beutazási tilalmat rendelt el 30 napra szólóan az európai országokból érkezők számára, kevés kivételtől eltekintve.