60 éve nem volt példa arra, amit Irán most tett a koronavírus miatt

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítik a teheráni utcákat.
Vágólapra másolva!
Irán, amely a koronavírus által a Közel-Keleten leginkább érintett ország, pénzügyi támogatásért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) a járvány leküzdése érdekében. Erre nem volt példa az elmúlt hat évtizedben.
Vágólapra másolva!

Teherán 5 milliárd dollár segítséget kért az IMF úgynevezett RFI (Rapid Financing Instrument) pénzügyi gyorssegélyeszköz-alapjából, amelyet például természeti katasztrófák miatt sürgős fizetésimérleg-kiegyenlítésre szoruló országok számára állítottak fel 2011-ben.

Az iráni gazdaság súlyosan megsínyli az olaj- és gáziparát sújtó amerikai szankciókat, amelyek következtében jelentős bevételektől esik el.

A beszámolókból - például a Financial Times cikkéből - azonban az is kiderül, hogy a 60 éve nem látott lépésre a koronavírus elleni küzdelem miatt került most sor. A kieső bevételek miatt Irán nem pusztán társadalmi és egészségügyi szempontból, hanem gazdaságilag is még jobban megérezheti a járvány hatásait.

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítik a teheráni Szent Száleh-mecsetet Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

A koronavírus-helyzet jelenleg Iránban a legsúlyosabb Kína és Olaszország után. A hivatalos közlések eddig 429 iráni halálos áldozatról szólnak. Ám sok külföldi szakértő gondolja úgy, a valójában érintettek száma - mind a fertőzöttek, mind az áldozatok tekintetében - ennél valószínűleg jóval nagyobb, csak Teherán részben elhallgatja a valós számokat, részben pedig a rendszerhiányosságok miatt, a felső szintű vezetésnek azokról nincs is pontos tudomása.

Az IMF korábban azt közölte, 50 milliárd dollár áll rendelkezésükre az RFI programban ahhoz, hogy kisegítsék partnerországaikat a vírus miatti igen nehéz helyzetben.

Javad Zarif, iráni külügyminiszter felkérte a washingtoni központú szervezetet, biztosítson Irán számára "azonnali" hozzáférést a pénzeszközökhöz. Az IMF-nél megerősítették, hogy beérkezett hozzájuk a teheráni segítségkérés. Hivatalos választ ugyanakkor még nem adtak az országnak. Szóvivőjük útján azt közölték, hogy ezt a kérést saját irányelveikkel összhangban vizsgálják meg és értékelik. Az IMF-nél hozzáfűzték: az iráni igénnyel kapcsolatban várhatóan néhány napon belül tudnak részletesebb tájékoztatást és információkat adni.

Abdolnaser Hemmati, az iráni jegybank elnöke elmondta, hogy a szankcióktól sújtott Iráni Iszlám Köztársaság - mely jelenlegi hatalmi berendezkedésének alapjai 1979-re nyúlnak vissza - még soha nem kért segítséget az IMF-től. Irán legutóbb 1960-ben fordult a szervezethez, amikor egy kétéves megállapodás keretében, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah ideje alatt bekövetkezett krízisből kerültek ki sikeresen. Akkor a fizetési mérleg borult meg vészesen, amit az IMF segítségével állítottak helyre. Jelenleg az országnak nincs semmiféle elmaradása az IMF felé.

Az Irán által most kért pénzügyi támogatást a szervezet jellemzően három-öt éves futamidejű kölcsön formájában folyósítja.