Koronavírus: a járvánnyal véget érhet az Airbus-Boeing vetélkedés

koronavírus, fertőtlenítés, Irán
Iranian firefighters disinfect streets and allies in southern Tehran to halt the wild spread of coronavirus on March 11, 2020. - The novel coronavirus outbreak in Iran is one of the deadliest outside of China and has so far killed 291 people and infected more than 8,000. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

A Google is beadta a derekát: az otthoni munkát kérik a munkavállalóiktól

A Google anyavállalata, az Alphabet, azt kéri valamennyi észak-amerikai munkavállalójától, hogy otthonról dolgozzanak, ezzel is elősegítve a koronavírus terjedésének megelőzését - írja a BBC. Múlt héten a technológiai óriás már belső feljegyzésben kérte, a fertőzéstől egyik leginkább sújtott Washington államban dolgozó munkavállalóit az otthoni munkavégzésre. Ezt most mintegy 100 ezer dolgozóra terjesztik ki 11 amerikai és kanadai telephelyükre és irodájukra vonatkozóan. Az Alphabet az utolsók között van a nagy technológiai vállalatok között, mely általános elvként elrendeli az otthoni munkavégzést.

A koronavírus vethet véget az Airbus és a Boeing vetélkedésének

A légi közlekedés utóbbi évtizedekben látott, robbanásszerű fejlődése óriási üzletet jelentett a világ két legnagyobb repülőgép gyártójának, az Airbusnak és a Boeingnek, kiélezve a vetélkedést abban, hogy melyik cég gépeivel repülik inkább a nagy társaságok a transzatlanti illetve az interkontinentális utakat. A 2008-as válságot követően az iparági adatok szerint a repülőgép gyártás teljesítménye mostanáig elérte az 1,15 ezer milliárd dollárt, a Boeing és az Airbus számára pedig nagy kihívássá vált a gyártókapacitások növelése az igényegek kiszolgálására. Ennek a sikertörténetnek vethet véget a mostani koronavírus-járvány.

A Bloomberg megszólaltatta elemzők szerint a két nagy gyártónak most már nem az a gondja, hogy elég gyorsan legyártsa a gépeket, hanem az, hogy lesznek-e elegen, akik megveszik azokat. A cégek egy része ugyanis visszamondja vagy átütemezi rendeléseit, hiszen az utasok számának drasztikus zuhanása miatt nem az eredeti tervek szerint állítanák forgalomba az új gépeket. Az Avolon Holdings, a világ egyik legnagyobb, repülőgépeket lízingelő cégének vezérigazgatója szerint, a dolgok most még csak rosszabbra fognak fordulni, mielőtt javulás jön. A piaci zűrzavar miatt, a számítások szerint az USA légi közlekedési iparágának értéke egy hónap alatt 175 milliárd dollárral csökkent.

Az EU 25 milliárd eurós alapot hoz létre a gazdasági károk enyhítésére

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően. A javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul. Az EB elnöke kijelentette, az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére előirányzott beruházási alap mellett von der Leyen megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy az ülés során a tagállami vezetők négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg. Ezek között van

a vírus terjedésének korlátozása, az orvosi felszerelés biztosítása, a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozása, valamint a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelése.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá elmondta, a tagállami vezetők kiemelték az együttműködés és a gyors cselekvés fontosságát.

Hangsúlyozták a közös európai megoldás és az Európai Bizottsággal folytatott szoros koordináció szükségességét, valamint azt, hogy az egészségügyi minisztereknek és a belügyminisztereknek napi konzultációt kell folytatniuk a megfelelő összehangoltság biztosítása és a közös európai útmutatás követése érdekében. A tagállamok és az uniós intézmények nyomon követik a járvány alakulását, az Európai Tanács pedig március végén esedékes csúcstalálkozóján visszatér a kérdésre, hogy további szükséges döntéseket hozzon - tette hozzá Michel.

A spanyol kormányfő a gazdasági károk enyhítését célzó intézkedéscsomagot jelentett be

A spanyol kormányfő a koronavírus-járvány okozta várható gazdasági károk enyhítését célzó intézkedéscsomagot jelentett be sajtótájékoztatóján, amelyet az uniós tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően tartott Madridban. Pedro Sánchez Spanyolország szerint az intézkedés négy nagy területet érint. Első pontként a családok védelmét és támogatását jelölte meg, példaként említve, hogy az elrendelt oktatási szünetek miatt számukra munkaidő-csökkentésben, gyerekfelügyelet biztosításában gondolkodnak. Másodikként említette a gyógyszer és a gyógyászati eszközökhöz való hozzáférés garantálását. Emellett munkahelyvédelmi intézkedéseket terveznek azokban az ágazatokban, amelyek átmeneti keresletcsökkenést szenvedhetnek el a járvány miatt. Itt például a munkáltatói járulékfizetési határidők kitolásáról tett említést. Utolsó elemként támogatnák a kis- és középvállalkozások (kkv) likviditását hitelkeret biztosításával.

Ezermilliárdos támogatási csomagról döntöttek Japánban is

Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke sürgősségi csomagot jelentette be a koronavírus gazdaságban okozott problémáinak kezelésére – írja az Asia Times. A kormány 1,6 ezermilliárd jen értékű alacsony kamatozású hitelprogramot indít a kisvállalkozások támogatására. A csomag 430 milliárd jen értékű költségvetési kiadásokat fog tartalmazni különféle programok számára, ideértve a maszkok gyártásának ösztönzését, valamint az óvodák és időskorúak gondozását segítő intézmények támogatását a járvány megelőzésének érdekében. A csomag pénzügyi támogatást fog nyújtani azoknak a dolgozó szülőknek is, akiknek ott kellet hagyni munkájukat annak érdekében, hogy gyermekeiket felügyeljék, míg az iskolák és óvodák zárva tartanak.

Iráni tűzoltók fertőtlenítőszert szórnak teheráni utcákra a koronavíus elleni védekezés miatt Forrás: AFP/Atta Kenare

Az olasz kormány 25 milliárd euróval támogatná a gazdaságot

Olaszország megháromszorozza, 25 milliárd euróra emeli az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására szánt összeget – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Olaszország kormánya a múlt héten 7,5 milliárd eurót szabadított fel a költségvetésből a gazdasági aktivitást élénkítő intézkedések finanszírozására. Az összeg egy részét a közvetlenül érintett vállalkozások és családok támogatására szánják. Conte hangsúlyozta, hogy a múlt hét óta drámai mértékben kiszélesedett a járvány, az egész ország vesztegzár alá került, a gazdasági tevékenység jó része leállt, és a gazdaság a recesszió felé tart. A rendkívüli költségvetési kiadások miatt bizonyosnak tűnik, hogy Olaszország államháztartási hiánya átlépi a három százalékos tűréshatárt.

Az ausztrál kormány is milliárdos segélycsomagot fogadott el

Az ausztrál kormány 2,4 milliárd ausztrál dolláros csomagot jelentett be a koronavírus hatásainak enyhítésére – adta hírül az ABC. Scott Morrison miniszterelnök elmondta, hogy az ország területén közel száz koronavírus klinikát hoznak létre. A csomag magában foglalja a tömegesen kiszámlázott videós konzultációk finanszírozását az önkéntes, és az orvosi karanténban lévő emberek számára is. Továbbá várhatóan 10 milliárd ausztrál dolláros vállalkozások számára összeállított ösztönző csomagot is bejelent a miniszterelnök csütörtökön.

Peking városa kéthetes karantént rendelt el az oda érkezők számára

A bejelentés nyomán, 14 napos kötelező karantén vár valamennyi utasra, aki a kínai főváros nemzetközi repülőterére érkezik, függetlenül attól, mi a kiinduló országa. Ezt a rendelkezést azért hozták meg, mert kínai szakértők szerint emelkedik az importált koronavírus betegségek száma, azaz azon fertőzötteké, akik behurcolják az országba a már némileg visszaszorult vírust - írta az Asia Times. Jelenleg elkülönítik azokat, akik különösen fertőzött országokból, gócpontokból érkeznek. Az Olaszországból, Iránból, Dél-Koreából és Japánból beutazókat most külön részére irányítják a terminálnak, szeparálva őket a máshonnan érkezőktől. A mostani bejelentés viszont valamennyi utazó számára elrendeli az elkülönítést.