A nagy cégek lassítják a saját részvényeik visszavásárlását

amerikai százdolláros
Stack of hundred dollar bills
Vágólapra másolva!
Az amerikai vállalatok visszafogták a saját részvényeik visszavásárlását, ami azt jelenti, hogy lelassul a részvénypiaci emelkedés eddigi egyik legfőbb motorja. A februári adatok szerint ugyanis az egy évvel korábbi szinthez képest a felére esett vissza a saját részvényvásárlások üteme.
Vágólapra másolva!

Az amerikai cégek februárig 122 milliárd dollár értékben döntöttek a saját részvényeik visszavásárlásáról, ami mindössze a fele volt az egy évvel korábban mért értéknek – írja a Business Insider a friss adatokra hivatkozva.

Mindez azért lényeges, mert a 2008-as válság óta a vállalatok sajátrészvény-visszavásárlásai adták az amerikai részvénypiaci emelkedés egyik legfőbb motorját

– a jegybanki élénkítések mellett. A lassuló visszavásárlási trend azonban most arra utalhat, hogy a cégek elkezdtek inkább készpénztartalékokat halmozni, ahogy megemelkedtek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági kockázatok.

Hatalmas trükkel keresnek vagyonokat az amerikai cégvezetők

Az elmúlt évtizedekben az amerikai vállalatvezetők gigantikus vagyonokat kerestek, ami sokszor nem annak volt köszönhető, hogy hibátlanul és sikeresen irányították a cégeiket. A háttérben jelentős részben egy olyan trükk áll, amellyel a szabályozók az 1930-as években már megkíséreltek leszámolni, de aztán az 1980-as években megújult erővel tért vissza.

Ha pedig ehhez hozzávesszük a frissen kirobbant „olajárháború" negatív tőzsdei hatásait, illetve a megugró piaci volatilitást, akkor a visszavásárlások idei csökkenése további negatív nyomást helyezhet az árfolyamokra.

Noha a tavalyi visszavásárlásokat még nem összesítették, mert vannak még cégek, melyek nem jelentettek a negyedik negyedéves eredményeikről, az S&P Dow Jones Indices becslései szerint 2019 utolsó negyedévében (éves alapon) 18 százalékkal csökkenhetett a visszavásárlási aktivitás.

A sajátrészvény visszavásárlása elsősorban arra szolgál, hogy a vállalatok feltornásszák a papírjaik árfolyamát, illetve javítsák az egy részvényre jutó profitrátát.

Noha tavaly már érezhető volt a visszavásárlási programok lassulása, az akciók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az S&P 500 részvényindex 29 százalékos éves nyereséget produkáljon.