Erre számíthatunk a hazai üzemanyagáraknál

olaj kitermelés olajkitermelés
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az olaj világpiacán zajló események hatással vannak a magyarországi üzemanyagok árára is, ezért biztosra vehető, hogy a benzin és a gázolaj ára jelentősen csökken idehaza a következő napokban – mondta a Magyar Nemzetnek Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Az viszont, hogy ez milyen mértékben és milyen ütemben következik be, már

a vállalatok árképzési mechanizmusának is kérdése

– tette hozzá a szakértő a lap keddi számában megjelent cikkben.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

"Nem szabad elfelejteni, hogy az olajárváltozás hatásának megjelenése az üzemanyagok árában mindkét irány esetén időigényes, és függ attól is, hogy a most tapasztalható zuhanást milyen piacrendeződés követi. A belföldi forgalmazású üzemanyagok döntő hányadát a hazai finomítóban állítják elő, amelyet az Oroszországból érkező vezeték táplál kőolajjal. Az orosz olaj árképzése pedig havonta történik, tehát a havi jegyzések átlagához kötik az adott hónapban leszállított orosz kőolaj árát.Vagyis ha egy napig látunk drámai esést az olajpiacokon, az biztosan megjelenik a havi átlagban, de a végeredmény kialakulása értelemszerűen nagyban függ attól is, hogy a hónap hátralévő részében hogyan alakulnak a jegyzésárak" – magyarázta Grád Ottó.

Forrás: MTI

A szakember szerint ugyanakkor senki nem érdekelt abban, hogy ilyen alacsony szinten stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára.

Rengetegen bérelnek magánrepülőgépet a koronavírus miatt

Mivel a légitársaságok a koronavírus terjedése miatt leállítják járataikat, a magánrepülőgépek használata megugrott, és az utazók több ezer dollárt is hajlandóak fizetni, hogy elhagyhassák a leginkább fertőzött területeket - írja a Business Insider. A repülési kiskapuknak köszönhetően az utazási tilalom ellenére is elhagyhatják a fertőzött régiót azok, akik magánrepülőgépet bérelnek.

"Azt gondolom, hogy az utóbbi időben jellemző, hordónként 50-70 dolláros ár volt az, ami az olajtermelő és -felhasználó országok számára is elfogadható volt. Ez volt az az árszint, amely mellett a gazdaságok stabilan voltak képesek működni, hiszen szem előtt kell tartani azt is, hogy a fejlett országok által előállított ipari termékek jelentős piacát éppen azok a kőolaj-kitermelő országok alkotják, amelyeknek most az áresés miatt a bevételeik jelentős mértékben visszaesnek. Tehát remélhetőleg gyorsan rendeződik a kőolajtermelő országok vitája, és visszaállhat egy stabilabb árszintre a jegyzés" – mondta Grád Ottó.