Koronavírus: a Samsung megmentené a dolgozóit a karanténtól

Samsung, logó
--FILE--A logo of Samsung is pictured in Wuhan city, central China's Hubei province, 24 February 2018. Samsung Electronics Co plans to begin building a new memory chip production line in China in late March, a spokesman said on Thursday (15 March 2018), to boost NAND flash technology to meet future demand. The South Korean company said in August 2017 that it expected to invest $7 billion over the next three years to expand its NAND memory chip production in Xi'an, Northwest China's Shaanxi Province, but it had not specified a timetable. The rapidly growing data center market, which needs more memory capacity to handle increasing data traffic, is expected to underpin revenue growth and margins for Samsung's NAND Flash business in 2018, research provider Trendforce said. Samsung's revenue from NAND in the fourth quarter of 2017 rose 9.8 percent quarter-on-quarter to $6.17 billion, Trendforce said, as demand from smartphone and server markets lifted shipments and prices. Samsung will formally begin the process near month-end at Xi'an, earmarked for NAND flash production, the spokesman said, without giving other details.
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és események a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Samsung felmentést kér dolgozói számára Vietnámban

A Samsung arra kéri Vietnámot, hogy ne zárják karanténba a Dél-Koreából érkező 700 mérnöküket. Vietnámban 14 napos kötelező karantént írtak elő a Dél-Koreából érkező állampolgárok számára - írja az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. A Samsung ugyanakkor kivételt kér a 700 mérnökére, akik az új okostelefonok kijelzőjének gyártását készítenék elő. A dél-koreai vállalat kijelzőket gyártó üzletága beszállítója többek között az Apple-nek is, valamint Vietnám legnagyobb külföldi befektetője, így van rá esély, hogy a vietnámi vezetés kivételt tesz a Samsung egyszeri kérésének.

A Samsung a legnagyobb külföldi befektető Vietnámban Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Weijun

Az infláció februárban is magas volt Kínában

Az infláció februárban is magas szinten maradt Kínában az új típusú koronavírus-járvány hatására, bár a januári csúcshoz képest enyhe mérséklődést mutatott. Az év második hónapjában a fogyasztói árindex 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, beigazolva az elemzői előrejelzéseket - közölte az MTI. Januárban az infláció 5,4 százalékra emelkedett Kínában, amivel csaknem kilenc éves csúcsot ért el - 2011 októbere óta ugyanis nem nőtt ekkora mértékben a fogyasztói árindex.

A kínai statisztikai hivatal közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 21,9 százalékos drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető februárban éves összevetésben. A statisztikai hivatal számítása alapján az élelmiszerek árának nagy mértékű emelkedése 4,45 százalékkal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet. Az élelmiszerek árát elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány, valamint a járvány elleni óvintézkedések nyomán kialakult szállítmányozási nehézségek miatt az egekbe szállt disznóhús ára húzta felfelé - az ugyanis 135,2 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban februárban. Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1 százalékkal emelkedett éves bázison.

Havi összehasonlításban a fogyasztói árindex az előrejelzéseknek megfelelően 0,8 százalékkal nőtt januárról februárra, szemben a januárban mért 1,4 százalékos havi bázisú emelkedéssel. A termelői árak éves bázison 0,4 százalékkal zsugorodtak februárban a januári, 0,1 százalékos emelkedés után. Elemzők 0,3 százalékos deflációt jósoltak.

Februárban 5,2 százalék volt az infláció a világ második legerősebb gazdaságában Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Csao Mao-hung, a statisztikai hivatal szakértője egy, az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a járvány következtében az egészségügyi ipar termelői árai enyhe emelkedést mutattak a többi közt az alapanyagok áremelkedése, valamint megnőtt a szállítási költségek következtében. Havi összevetésben az egészségügyi árucikkek termelői ára 0,3 százalékkal nőtt, míg a fertőtlenítő szereké 14,8 százalékkal, a higiéniai termékek ára pedig 1,5 százalékkal emelkedett.

Jelentősen visszaesett az iPhone értékesítés Kínában

Kína a holdújév időszakában arra kérte a lakosait, hogy ne utazzanak el és kerüljék el a nyilvános helyeket, így egy jelentős ajándékozási szezon esett ki az értékesítésben. A korlátozások ráadásul nagyrészt februárban is érvényben maradtak. Az IDC és a Canalys kutatócégek korábban azt jósolták, hogy az okostelefon-szállítások mintegy 40 százalékkal csökkennek majd az idei az első negyedévben a vírus miatt.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook levélben értesítette a befektetőket, hogy a koronavírus nyomán visszaesett kereslet miatt nem fogják tudni tartani az idei első negyedéves bevételi tervüket Forrás: AFP/Johannes Eisele

A pontos adatok szerint a mobiltelefon-márkák összesen 6,34 millió eszközt árusítottak februárban Kínában, azaz 54,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

Ez volt a legalacsonyabb havi értékesítési volumen 2012 óta, amióta ilyen adatokat közzétesznek.

A Reuters.com szerint az Apple készülékek értékesítése 494 ezerre esett vissza a 2019 februári 1,27 millióról. Ebben szerepe volt annak is, hogy az Apple februárban legalább két hétre mindenhol bezárta az üzleteit Kínában a koronavírus miatt. Az Android márkák (Huawei, Xiaomi) szintén hasonló zuhanásba estek, ezek eladási számai együttesen a 2019. februári 12,72 millió darabról 5,85 millióra csökkentek.