Drónokkal csapnak le az orvhalászokra a Tiszán

Drone, drón, bűncselekmények, kamera, drog
Ma már a bűnözők is gyakran használnak drónokat.
Vágólapra másolva!
Rossz idők járnak az orvhorgászokra és az orvhalászokra a Tiszán, mióta drónnal derítik fel a halőrök az illegális horgászatot, halászatot, sokszor olyan helyekre is berepítve a kamerás, éjjel is látó gépeket, ahová hatósági személyként lehetetlen lenne bejutni.
Vágólapra másolva!

A drón ötszáz méter magasságig tud emelkedni, és akár nyolc kilométer távolságra is képes eljutni. A repülő szerkezet hőkamerával és reflektorral is fel van szerelve, melyekkel bizonyításra is alkalmas fénykép- és videófelvétel készíthető.

A nehezen megközelíthető helyeken, vagy ott, ahol észrevétlenül szeretnék megközelíteni az orvhalászokat, a gépek nagy szolgálatot tesznek.

A drón pár perc alatt kicsomagolható és felküldhető a levegőbe, ahol máris nagy sebességgel képes repülni, és közben küldi is a felvételeket.

Sőt, a drón még hangszóróval is rendelkezik, amelyen keresztül utasítani is tudják a tetten ért elkövetőket a halőrök.

Drónnal szűrik ki az orvhorgászokat a megyei halőrök

Ezekkel a drónokkal derítik fel az illegális tevékenységet a Tisza-parti halőrök (forrás: Szoljon.hu)

A drónt leggyakrabban az Alcsi-Holt-Tiszán, a Zagyván, a Kakat-éren, a Jászsági-csatornán és az NK-III/2-csatornán vetik be, attól függően, hogy az aktuális időjárási helyzet és a víz állapota hol igényli leginkább az alkalmazásukat. Télen külön, naponta figyelik a vermelőhelyeket is, míg nyáron sokan horgásznak legálisan a parton és a vízen is, ami már sokszor önmagában is elriasztja az orvhalászokat az illegális tevékenységtől.

Az Alcsi-Holt-Tiszán azonban számtalan búvóhely akad a zughorgászatra, így ezt a szakaszt jobban ellenőrzik.

A drón már számos esetben segítette a halőrök munkáját a fényképekkel, illetve videófelvételekkel, melyekkel az orvhalászatot, orvhorgászatot más módon nem is lehetett volna bizonyítani.

Egy másik példa a drónok haszosságára, hogy a rabsicok - vagyis a haltolvajok - elbújnak a nádban, így sem a partról, sem a folyóról nem láthatók, csak a levegőből, ahonnan már látszanak a nádasban kialakított csapások, melyeket megtévesztésül különféle alakzatokba rejtenek, hogy ne tűnjön árulkodó jelnek a partról.

A modern technika, a drónok segítségével a levegőből hatékonyan felderíthető az illegális horgászat, halászat (a kép illusztráció) Forrás: Origo

De ugyanígy segíti a halőröket a drón akkor, ha valaki tilalom elején kifogja, majd a közelben egy kukoricásban vagy kisebb csatornában eldugja a kifogott halat.

Sőt, a drónok olyan megfigyelésre is alkalmasak, hogy a halőrök által megtalált víz alatti hálóért ki fog majd érte menni. Ilyenkor - bűncselekmény kategóriába tartozó esetek során - egyből tudnak intézkedni, ha egy rendőrjárőr vagy a körzeti megbízott is velük van.

Az orvhalászok közül is sokan tudják már, hogy a vizeket drónokkal is őrzik, mely már önmagában is elrettentő erővel bír.

Az éjjel-nappal dolgozó halőrök munkáját azonban nem csak a drónok, de a becsületes, engedéllyel rendelkező horgászok is segítik, akik egyből jelzik a hatóságnak, ha illegális horgászati vagy halászati tevékenységre bukkannak.

Forrás: Szoljon.hu