Az elmúlt négy év legjobb eredményével zárt tavaly az Erste Bank

ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hétben 796 ezer darab azonnali utalást bonyolított le az Erste Bank,a tranzakciók 42 százaléka 16 óra után vagy hétvégén teljesült. A pénzintézet tavaly az átlagot meghaladó mértékben tudta bővíteni hitelkihelyezését és ezzel növelte piaci részesedését. A lakossági hitelek esetében az új folyósítások összege 57 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 2019 végén meghaladta a 3000 milliárd forintot. A vállalati üzletágban az állomány a piaci átlag duplájával bővült tavaly.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy év legjobb eredményét könyvelhette el az Erste Bank 2019-ben. A magyar pénzintézet folyamatosan mind bevételét, mind az eredményességét jelentős mértékben tudta növelni az elmúlt évek során, és tavaly is javítani tudott a mutatókon.

A bank működési bevétele 2015 óta 42 százalékkal nőtt.

Az Erste 2015-ben még 22 milliárdos veszteséget könyvelt el, ám tavalyi adózás utáni eredménye már 60 milliárd forint fölé nőtt. A bevételek 2019-ben – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 7,3 százalékkal haladták meg a 2018-ban elértet, miközben a költségek ettől elmaradó mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján. A bank 2019-es működési eredménye 10,4 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.

A pénzintézet annak ellenére növelte másfél milliárd forinttal adózás utáni eredményét tavaly, hogy az eredményt javító visszaírások és egyéb egyszeri tételek összege a 2018-as csaknem felére, 6 milliárd forint alá csökkent. A hitelintézet sajáttőke arányos megtérülése (ROE) kétszámjegyű volt tavaly. A pénzintézet jelentősen javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány 2019 végére 47,4 százalékra csökkent a 2018 végi 48,8 százalékról.

Az Erste Bank az AFR bevezetése óta eltelt egy hétben 796 ezer darab azonnali utalást bonyolított, a tranzakciók 42 százaléka 16 óra után vagy hétvégén teljesült.

Tavaly az Ersténél a lakossági hitelezések esetében az új kihelyezések értéke 57 százalékkal nőtt egy év alatt, és ezzel a hitelállomány 18 százalékkal gyarapodott 2019-ben a nem-teljesítő hitelállomány további csökkenése mellett – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jelzáloghiteleknél a teljesítő állomány 1 százalékkal nőtt éves összevetésben. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés több mint a duplájára, 131 százalékkal bővült, ami jóval meghaladja a piaci átlagot, ennek köszönhetően a hitelállomány 78 százalékkal lett nagyobb az egy évvel ezelőttihez képest. A növekedéshez jelentős mértékben járult hozzá a Babaváró hitel, amely az új kihelyezések 38 százalékát adta.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 17 százalékkal nőtt egy év alatt és 2019 végére meghaladta a 3000 milliárd forintot, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Jól teljesített az Erste Bank kisvállalkozói üzletága is. Az újonnan folyósított hitelek volumene 14 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a szerződött hitelállomány 2019 végére a harmadával haladta meg az egy évvel korábbit.