Van, ahol már csökkennek az ingatlanárak

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Idén a panellakások voltak a legkelendőbbek, de az új építésűek is jól mentek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Országos viszonylatban a 2014. őszi-téli időszak mélypontja után lódultak meg az ingatlanárak, és duplázódtak meg, nagyjából öt év alatt. A téglalakásoknál és a panellakásoknál viszont nemrégiben árcsökkenés indult meg.
Vágólapra másolva!

Az Ingatlannet.hu Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott adatok alapján készített grafikonjai szerint az ingatlanok négyzetméteres átlagárai típustól függetlenül, nagyjából egységesen kezdtek emelkedni a 2014 őszi-téli mélypont után, ahová a korábbi 2004-2005 télforduló során tapasztalt csúcsárakhoz képest mintegy 50 százalékos árcsökkenést lehetett mérni.

A bő öt évvel korábbi, 50 százalékra csökkent mélypont gyakorlatilag minden ingatlantípusnál országosan egységes volt,

az utána tapasztalt kiugrás viszont már eltért az ingatlan típusoktól függően.

A lakóingatlanok esetében a mintegy 188 ezer forintos négyzetméterár emelkedése meghaladta a tíz évvel korábbi közel 400 ezer forintos átlagár mértékét, és az idei év elejére már mintegy 420 ezer forintra nőtt.

A családi házak esetében az áremelkedés elsősorban az elmúlt másfél évben gyorsult fel, és töretlenül emelkedik,

eddig az öt évvel ezelőtti mélyponthoz viszonyítva a bő felét dolgozta csak le annak az áresésnek, ahonnan a 15 évvel ezelőtti csúcsról elindult.

Az első ingatlantípus, ahol egyértelmű árcsökkenés látszik, az a téglalakás.

Ebben a szegmensben országosan jelentősen, mintegy 30 százalékkal meghaladta az áremelkedés maximális mértéke az 15 évvel ezelőtti csúcsról elindult esés mértékét, erről a csúcsról azonban az idei év elejére mintegy 5 százalékos árcsökkenést lehetett tapasztalni.

A másik ilyen szegmens, ahol visszafordult a korábbi folyamatosan emelkedő trend, az a panellakások négyzetméter átlagára.

Itt is egy hasonló árváltozási görbe rajzolódik ki, mint a téglalások esetében, ennél a szegmensnél azonban a 2014-es mélyponthoz képest majdnem háromszoros áremelkedés történt átlagosan, ezzel a 2004-es utolsó csúcshoz képest 40 százalékkal megnövelve az átlagos négyzetméterár értékét a panellakások esetében, ahonnan aztán egy több mint 5 százalékos visszaesés történt az idei év elejére.

Az ingatlanpiacon tehát abban a két szegmensben korrigált vissza pár hónap alatt mintegy 5 százalékkal az átlagos négyzetméterár, ahol addig jelentősen meghaladta a folyamatos áremelkedés mértéke a korábbi 2004-es csúcs értékét.

A panellakások és a téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter árai jelentőset ugrottak az elmúlt öt évben, meghaladva minden korábbi árcsúcsukat is, így ebben a két szegmensben korrigált vissza az ár az elmúlt hónapokban, a tavaly nyáron mért értékekhez képest Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az Origo az idei év elején megírta, hogy az Ingatlan.com várakozásai szerint az eladó lakások iránti kereslet január első napjaiban közel 30 százalékkal csökkent éves szinten, ami Balogh László, a portál szakértője szerint arra utal, hogy a korábbi évekhez képest idén visszafogottabban szerepelhet a lakáspiac. A portál egy későbbi elemzése ennek a várakozásnak megfelelő adatokat közölt: a lakáspiaci forgalom hirtelen csökkenésével együtt járt a lakásdrágulás lassulása is.

Itt a fordulat a hazai ingatlanpiacon

Ami a keresleti adatokból már korábban látszott, most a hivatalos adatokból is kiderül: a múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma. A múlt év harmadik negyedében közel 19 ezer lakás cserélt gazdát az országban, ez 56 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Az Otthon Centrum azonban nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a korszerű fűtéssel rendelkező ingatlanok sokkal magasabb áron is elkelhetnek ugyanabban a szegmensben. Országos átlagban egy fával fűtött családi ház átlagos négyzetméterára 2019-ben 126 ezer forint volt, míg a gáz cirkó fűtéssel szerelt ingatlant 263 ezerért, a megújuló energiát felhasználót pedig 438 ezer forintért lehetett értékesíteni. Paneleknél a központi fűtésű lakások bizonyultak a legdrágábbnak, (389 ezer forintos négyzetméterár) amit leginkább az egyedi mérőórával rendelkező távfűtéses lakások tudtak megközelíteni (379 ezer forint), míg az egyedi mérőórával nem rendelkező távfűtéses otthonok (346 ezer forint) ennél 9,5 százalékkal olcsóbbnak bizonyultak.