Havi 1 milliárd eurót bukik az európai turizmus

France paris area listed world heritage unesco eiffel tower sete illuminations pierre bideau Apartment building ARCHITECTURE BUILDING Capital (City) CULTURAL TOURISM DWELLING EIFFEL TOWER EUROPE financial district France Hauts de Seine HORIZONTAL Ile de F
France, Paris, area listed as World Heritage by UNESCO, Eiffel Tower (© SETE-illuminations Pierre Bideau) and La Defense early in the morning from the Montparnasse Tower
Vágólapra másolva!
Ahogy terjed a koronavírussal kapcsolatos félelem a világban, egyre nagyobb veszteségekeket szenved el az európai turizmus. Egy uniós tisztviselő szerint az iparág már most is havi 1 milliárd eurót veszít a járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A turizmus globálisan is az egyik legnagyobb vesztese a koronavírus-járványnak. Ez a hatás pedig Európát sem kerüli el. Az uniós belső piacért felelős biztos, Thierry Breton a napokban úgy nyilatkozott,

a szektor már most is havi 1 milliárd eurót veszít a vírus következtében

– írja az RT.com.

Mindeközben az EU Utazási Bizottsága (European Travel Comission) hangsúlyozta, az európai GDP-nek 10 százaléka származik a turizmusból, de ez egyes államokban (például Spanyolországban és Olaszországban) eléri a 14 százalékot is.

Folyamatos veszteségeket szenved el az európai turizmus Forrás: AFP/robertharding/Graham Lawrence

Nemrég egyébként a francia pénzügyminiszter is jelezte, hogy országa számára komoly pénzügyi kiesést jelent a globális turizmus megroppanása. Párizsban a világ leglátogatottabb múzeumának számító Louvre a múlt héten be is zárta a kapuit, ahogy a dolgozók nem voltak hajlandók felvenni a munkát a koronavírustól való félelemre hivatkozva. Tavaly a Louvre-nak 9,6 millió látogatója volt, akiknek majdnem kétharmada külföldről érkezett.

A szállodai foglalások lemondása Olaszország egyes területein már eléri a 90 százalékot, miközben az ország gazdaságának 13 százalékát adja az iparág.

Egyes szakértők pedig már úgy nyilatkoznak, hogy már most látszik, hogy a nyári turisztikai szezon valószínűleg hatalmas veszteségeket fog jelenteni a szektornak. Az elemzők emellett sietnek leszögezni, amennyiben a járvány elhúzódik, úgy beláthatatlan következmények várnak az iparágra.