Összeomlott az olajár, és 30 százalékos mínuszban kezdődött a hét

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egészen 30 százalékos mínuszban kezdte a hétfőt a korai ázsiai kereskedés során az olaj. Az árfolyam azt követően omlott össze, hogy a múlt hét végén az OPEC és Oroszország nem tudott megállapodni a kitermeléscsökkentésről. Mindez pedig összeadódott az egyébként is meglévő piaci pánikkal, ami teljesen megroppantotta a nyersanyagot. Egyes elemzők szerint az olaj ma már nagyobb piaci kockázatot jelent, mint a koronavírus, míg mások úgy látják, hamarosan jöhet a 20 dolláros olajár is.
Vágólapra másolva!

Brutális zuhanással indult a hétfői ázsiai kereskedés az olajpiacon. A nyitás után nem sokkal 30 százalékos mínuszba került a Brent típusú olaj hordónkénti árfolyama, megütve a 32,05 dolláros szintet. Az amerikai WTI 27 százalékos mínuszban nyitotta a hetet – az így elért 30 dolláros szint 2016 februárja óta nem látott mélypontnak számított, és a Brent jó úton halad afelé, hogy az első öbölháború kezdete, 1991. január 17. óta a legnagyobb napi veszteséget könyvelje el.

A két olajtípus esetében a hétfői mélypont (közép-európai idő szerint délelőttig) a Brentnél 31,27 dollár volt (30,93 százalékos eséssel), míg a WTI-nél 27,34 dollár, 33,77 százalékos veszteséggel.

A WTI ára ugyancsak négyéves mélypontra süllyedt, és még soha nem esett ilyen sokat egy nap alatt. Az előző, 33 százalékos történelmi rekord az első öbölháború kezdetéhez kötődik.

A Brent múlt hét pénteken 45,27 dolláron, 9,44 százalékos veszteségben, a WTI pedig 41,28 dolláron, 10,07 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Az előző hét péntekén a Brent még 50,52 dolláron, a WTI pedig 44,76 dolláron zárt.

A háttérben elsősorban az áll, hogy a múlt héten, csütörtökön és pénteken összeült az OPEC, majd a külsős szövetségeseket is tömörítő OPEC+, hogy megtárgyalja, mit lépjenek annak érdekében, hogy normalizálják az árfolyamot – különösen úgy, hogy a koronavírus-járvány miatti általános pánik is nyomást helyezett a nyersanyagra. Csütörtökön Szaúd-Arábia (az OPEC tulajdonképpeni vezetője) előállt azzal, hogy napi 1,5 millió hordóval fogják vissza a kitermelést. A döntés viszont azon múlott, Oroszország elfogadja-e a javaslatot. A kezdeti olajpiaci felfordulás akkor jött, amikor kiderült, Moszkva elutasította a felvetést. Ez egyébként nem volt teljesen meglepő, mivel már a találkozó előtt voltak elemzők, akik kiemelték, Oroszország számára kedvezőbb az alacsonyabb olajár, mint az OPEC számára – az "alacsonyabb" árfolyam itt még 50-60 dollárra vonatkozott.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Aztán – a CNBC megfogalmazása szerint – Szaúd-Arábia a hétvégén „ledobta az olajbombát". Rijád nemcsak azt jelentette be, hogy hordónként 6-7 dollárral csökkenti az egyes fogyasztóinak értékesített (határidős) olaj árát, de a hírek szerint az olajhatalom arra készülhet, hogy napi 10 millió hordó fölé emeli a kitermelését. Szaúd-Arábia jelenleg napi 9,7 millió hordót termel, de megvan a kapacitása ahhoz, hogy fölmenjen akár napi 12,5 millió hordóra is. Itt látni kell azt is, hogy Szaúd-Arábia jelenleg messze a legalacsonyabb költségek mellett termel, vagyis innen nézve komoly előnye van más országokkal szemben.

A Goldman Sachs elemzői pedig vasárnap már arról írtak, hogy

„egyértelműen" kitört az „olajháború" Szaúd-Arábia és Oroszország között, miután a királyság az elmúlt 20 évben példátlan mértékben vágta vissza a relatív eladási árat.

A bank szakértői hozzátették, jelenleg az olajpiac kilátásai rosszabbak, mint 2014 novemberében voltak, amikor a legutóbbi hasonló árháború megkezdődött.

Mindennek következtében a Goldman az idei harmadik negyedévre 30 dolláros szintre vágta vissza a Brentre kiadott előrejelzését, de a szakértők kiemelték, az árfolyam lemehet akár 20 dollárig is. A 20 dolláros drámai jóslatával pedig a Goldman nincs egyedül. Az Exxon korábbi közel-keleti tanácsadója, Ali Khedery vasárnap írta ki a Twitteren, hogy idén beüthet a 20 dolláros árfolyam.

Hatalmas zuhanással indította a hétfői ázsiai kereskedést az olaj Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Közben a Morgan Stanley friss prognózisa az idei második negyedévre 35 dolláros Brenttel és 30 dolláros WTI-vel számol. A bank korábban még 57,50, illetve 52,50 dolláros árfolyamokat várt.

Ráadásul a Brent beszakadása az általános piacot is lehúzhatja.

Kiegészülve a fennálló bizonytalansággal, gyakorlatilag lehetetlen, hogy az S&P 500 amerikai részvényindex tartósan fel tudjon pattanni

a koronavírus-járvány miatt elért zuhanások után – mondta Adam Crisafulli, a Vital Knowledge alapítója. A szakember hozzátette, az olaj jelenleg nagyobb probléma lett a piacok számára, mint a koronavírus.

Noha az olajárak a nyitás utáni szakadást követően némileg javítottak, és „csak" 20 százalék körüli mínuszokat produkáltak, az amerikai részvényindexek határidős jegyzései egyaránt 4-5 százalék közti eséseket mutattak.