A delhi kormány megmentette az egyik legnagyobb indiai bankot

MODI, Narendra; indiai miniszterelnök
Narendra Modi, indiai miniszterelnök (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Az Indiai Központi Jegybank (RBI) bejelentette, hogy átvette az ellenőrzést a Yes Bank felett, hivatkozva annak súlyos pénzügyi helyzetére. A központi bank tájékoztatása szerint gyorsan kellett cselekedni, hogy helyreállítsák a 2004-ben alapított Yes Bank ügyfeleinek bizalmát.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország negyedik legnagyobb bankjának részvényei a bejelentést követően bezuhantak és 56 százalékkal estek .

Narendra Modi, india miniszterelnöke Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A Reserve Bank of Indiánál bemutatták a Yes Bank talpraállításának tervezetét. Ebben 49 százalékos részesedéssel részt vesz a kormány tulajdonában lévő Indian Bank – az ország legnagyobb hitelintézete is.

A Yes Bank igen népszerű az online áruházak és e-kereskedelmi vállalatok körében. A cégnek két további leányvállalat van a Yes Capital és a Yes Asset Management Services vagyonkezelő.

Nem ez az első eset, hogy az ország központi bankjának be kell avatkoznia a Yes Bank ügyeibe. 2018-ban a pénzintézet alapítóját, Rana Kapoort 14 év után lemondatták – őt a Deutsche Bank India volt vezetője, Ravneet Gill váltotta fel. Rana Kapoort március nyolcadikán pénzmosás vádjával letartóztatták.

Világszerte költségvetési intézkedéseket várnak a befektetők

A befektetők azt várják a világ jegybankjaitól, hogy többet tegyenek a globális gazdaság megmentéséért a koronavírus járvány okozta válság közepette - összegzi a CNBC. Az amerikai jegybank (Fed) a héten váratlanul 50 bázisponttal csökkentette a referencia-kamatlábat. De az elemzők újabb kamatcsökkentést várnak a Fed március 17-ére tervezett ülésén.

Az indiai belföldi kereslet az utóbbi időben lelassult a pénzügyi szektor porblémái és az alacsony hitelnövekedés miatt.

Az RBI szerint a Yes Bank nem volt képes bevonni a szükséges tőkét, hogy fedezze "a lehetséges hitelveszteségeket és az ebből fakadó leminősítéseket".

A rossz adósságok már a koronavírus kitörése előtt komoly kockázatot jelentettek az indiai gazdaságra nézve, és ezek a problémák csak gyűlni fognak a jövőben a növekedés várható visszaesése miatt.