A dollárhoz menekülnek a befektetők a pánik elől

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Noha az elmúlt napokban az amerikai dollár piacán is megrázkódtatásokat okozott az általános tőzsdei felfordulás, egy elemző szerint az amerikai deviza még így is az egyik lehető legjobb befektetési eszköz a pánik ellen.
Vágólapra másolva!

A dollár nemzetközi erejét mérő dollár index közép-európai idő szerint péntek kora délután nagyjából 1 százalék körüli mínuszban, 95 pont körül forgott, ahogy az amerikai fizetőeszközt is elérte az általános tőzsdei felfordulás. Mindez azt követően jött, hogy idén a mutató egy hónapos emelkedést produkált, mielőtt 3 százalékot süllyedt volna a februárban elért csúcsáról.

Ezzel együtt az HSBC globális devizastratégája, David Bloom a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy

az amerikai dollár még így is igen kedvező lehetőséget biztosít a jelenlegi piaci pánik során.

A szakértő szerint ugyanis sokan tévúton járnak, amikor a dollár jelenlegi helyzetét ítélik meg. Sokak számára jó kiindulási pont lehet, hogy az amerikai jegybank kedden váratlanul kamatot csökkentett, és széles körben elfogadott vélemény, hogy idén még további vágások jönnek. Vagyis a befektetők azt mondhatják, a jelenlegi trend alapján a dollár gyengülése várható.

A U.S. Dollar Index alakulása Forrás: Investing.com

Bloom azonban figyelmeztet, a Fed meglepő döntése valójában csak növeli a dollár vonzerejét más G7 devizák (például az euró) ellenében. Általában ha egy jegybank kamatot csökkent, az adott ország devizája gyengül. Most pedig a Fed rendkívüli lépése után a dollár index éles esésnek indult. A jelenlegi helyzet azonban épp a piaci pánik miatt sajátos.

Az amerikai dollár ugyanis az egyik legbiztosabb menedékeszköz, ha egy befektető védeni akarja magát a felfordulás ellen.

Következésképpen Bloom úgy látja, a dollár index mostani esése inkább vételi lehetőséget jelent, amennyiben a zöldhasú – biztonságos menedékként – erősödni fog a következő időszakban. A szakember kiemelte, a dollár mögött ott áll a teljes amerikai gazdaság, ráadásul egy olyan monetáris politika is, amely bizonyította, hogy képes és kész is lépni, ha szükséges. Ezzel szemben az eurózóna gazdasága nemcsak sokkal gyengébb, de az is nagy kérdés, hogy az Európai Központi Bank képes lesz-e bármilyen élénkítő intézkedést végrehajtani.

Bloom véleményét erősíti, hogy a Rabobank elemzői úgy számolnak, a dollár ereje annak ellenére is kitarthat, hogy pénzintézetnél még enyhe recessziót is várnak az amerikai gazdaságtól idén.

A dollár azonban olyan jelentős globális szereppel és értékkel bír, hogy a Rabobank szerint a mostani környezet nem támasztja alá a nagyobb tőkekivonást a zöldhasúból.