Koronavírus: ez történt pénteken a gazdaságban

Káros őrület: kézfertőtlenítőtől részegednek le a tinik, kézfertőtlenítő, alkohol
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

Beszakadhat Japán turizmusa a koronavírus miatt

A legrosszabb forgatókönyvekre készülnek a japán turizmus szereplői a koronavírus hatásai kapcsán, mely idén a tokiói olimpia miatt, különösen érzékeny téma a szigetországban. Egy friss előrejelzés szerint, Japán akár 2,3 milliárd dollártól (mintegy 700 milliárd forint) is eleshet, ha esetleg lemondják a nyárra tervezett olimpiai játékok megtartását, írja a Reuters. Ez pedig lehetséges kimenet lehet akkor, ha a Covin-19 járványt nem sikerül megállítani, a szervezők szerint ugyanis a rendezvény időpontjának csúsztatásáról vagy átköltöztetéséről más helyszínre, szó sem lehet. Ez a kiesés kifejezetten a játékok elmaradásához lenne köthető, melyet növelne az eseményhez nem kötött turizmus visszaesése. Tavaly Japán 31,9 millió külföldi látogatót fogadott, akik összesen nagyjából 10 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek. Idén februárban viszont a látogatók száma 1 millió alatt maradt, a nemzeti turisztikai ügynökség adatai szerint ilyenre utoljára 2014-ben volt példa. Az országot különösen érzékenyen érintheti a kínai turisták elmaradása. Tavaly ők adták a beutazó külföldiek nagyjából 30 százalékát, 9,5 millió főt, de a japán adatok szerint, a turisztikai bevételekből ennél magasabb arány, 37 százalék volt hozzájuk köthető.

Az Apple törli a koronavírushoz kapcsolódó alkalmazásokat az online áruházából

Az összes applikáció, amit nem hivatalos kormány, kórház vagy más egészségügyi szervezet fejlesztett, tiltólistára került, állítja több fejlesztő is az Equilor Befektetési Zrt. napi hírösszefoglalója szerint. A letiltott programozók, akik nem értették, mi történt a programjukkal, hivatalos adatokra építve készítettek olyan alkalmazásokat, amelyek a felhasználó számára ábrázolják, melyik országban hány megbetegedést regisztráltak. Az Apple ezzel a lépéssel az álhírek terjedését próbálja megakadályozni, ahogy a többi tech cég is beállt már a koronavírusról szóló téves információk terjedése elleni harcba.

Arcátlanul sokat kérnek a kézfertőtlenítőért a briteknél

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A brit versenyfelügyelet (CMA) figyelmeztette a kiskereskedőket, mert a koronavírus terjedése miatt a kéztisztító- és fertőtlenítőszerek ára negyvenszeresére emelkedett. A Reuters a héten tesztelte az Amazon weboldalon fellelhető kézfertőtlenítő termékeket: a 600 milliliter űrtartalmú Defendol kórházi antibakteriális kézfertőtlenítőt három eladó is kínálta 129 és 150 font (49 és 57 ezer forintos áron) közötti áron. Egy héttel korábban ez a termék még 19 fontba (7 ezer forint) került és továbbra is elérhető a Superdrug gyógyszertárlánc weboldalán 3,49 fontért (1.300 forint). Az olasz hatóságok már a múlt hónapban vizsgálatot indítottak, mivel az arcmaszkok és fertőtlenítőszerek ára rakétaként lőtt ki az online piactereken.

A kínaiaknak még a gyémántnál is fontosabb az egészségük

Kínai szakértők azt prognosztizálják, hogy a világ legnagyobb gyémánt csiszolójának számító India idei exportja 30 százalékkal csökkenhet a koronavírus-járvány következtében. Az iparágra eddig nagy csapást jelentett a Covid-19 megjelenése – szögezi le az Asia Times cikke. Az egyik nagy, pekingi központú kínai gyémántkereskedelmi cég vezetője szerint az emberek most egyáltalán nincsenek olyan hangulatban, hogy ékszereket vásároljanak, hiszen úgy érzik, hogy veszélyben van a biztonságuk és az egészségük. Majd hozzáteszi: ha nem lenne a vírus által előidézett krízis, akkor már 1 millió jüan (több mint 144 ezer dollár) értékben rendelt volna gyémántot Indiából. Így viszont január vége óta egyáltalán nem vásárolt ottani partnereitől.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

További csapást jelentett az ágazatra, hogy Hongkongban lefújtak két, márciusra tervezett gyémántkiállítást is. Tavaly ezen a két rendezvényen 4600 kiállító és több mint 90 ezer kereskedő vett részt. Emellett Hongkong vásárolja fel India gyémántexportjának 40 százalékát. Ráadásul a világ második legnagyobb ékszerkereskedelmi cégének számító, a hongkongi tőzsdén jegyzett Chow Tai Fook Jewellery Group Vuhanban működő üzeme, amely eddig a társaság teljes termelésének 15-20 százalékát adta, továbbra is zárva van, és átmeneti jelleggel más országrészbe helyezték át a termelést. Mindezek következtében a február végi adatok szerint a cég Kínában, Hongkongban és Makaóban található üzleteinek kétharmada zárva tartott.