Milliárdos csalási ügy, lefoglalt Ferrarik és Porschék

TEK, Terrorelhárítási Központ, illusztráció
Budapest, 2016. október 28. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a VII. kerületi Szövetség utca egyik lakóházánál 2016. október 28-án, miután bejelentés érkezett arról, hogy egy lakónál fegyvert vagy annak utánzatát látták. A TEK munkatársai az ingatlanban elfogtak két férfit, akiket átadtak a kerületi rendőrkapitányság beosztottjainak. Az elsődleges adatok szerint a férfiaknál airsoft-, vagyis szabadidős célú, műanyag golyót kilövő fegyver volt. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Luxuskörülmények között élt az az ügyvéd, akit letartóztattak törvénytelen kölcsönök és áfacsalásból származó részesedés miatt. Az illető ráadásul egy tanút még a vallomástétel előtt megfenyegetett, hogy elkerülje büntetését. Luxusautókat, hetven ingatlant, befektetéseket zároltak a férfinál.
Vágólapra másolva!

A gazdasági nyomozók bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgattak ki gyanúsítottakat. Hetet közülük őrizetbe vettek, mert a bűnszervezetben közreműködtek a behajtásban, a pénzfelvételben, a koordinálásban és a fiktív számlázásban.

A pénzügyi nyomozók Porschét, Ferrarit, Mercedest, Volvót, valamint több mint hetven ingatlant, továbbá készpénzt és befektetést zároltak

- írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatala, amely a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészeivel és a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységeivel csaptak le egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezetre.

A csalók álltak annak a számlázási láncolatnak a hátterében, amely egy dél-alföldi vágóhíd részére segédmunkások és rakodók munkájáról állított ki fiktív számlákat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vágóhíd járulékot nem fizetett az alkalmazottak után, és majdnem 1,5 milliárd forint értékű hamis számlát vásárolt. A számlákat olyan cégek állították ki, amelyek ügyvezetői strómanok voltak. A jutalékból a szóban forgó ügyvéd is részesedett.

Ez az ügyvéd éveken keresztül úgy adott cégek és magánszemélyek részére törvénytelenül, üzletszerűen kölcsönt, hogy bár a szerződésben kamatot nem kötött ki, a kölcsönadott összegnél magasabb összeget tüntetett fel a papírokon. Hasonló elvek mentén külföldről behozott, nagy értékű járműveket is értékesített a kialkudott eladási ár kamattal növelt értékén.

Akcióban a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai Forrás: MTI/Lakatos Péter

A pénzügyi nyomozók jelenleg több mint harminc, félmillió és hatvanmillió forint közötti összegről szóló ügyletet vizsgálnak.

Amikor a hatóságok a kölcsönök körülményeinek vizsgálatát megkezdték, az ügyvéd egy tanút megfenyegetett, hogy ne tegyen rá terhelő vallomást.

Az okozott kár, a lefoglalások és zárolások révén teljes egészében megtérülhet. A gyanú szerint az elkövetett visszaélések miatt akár 16 év szabadságvesztés is kiszabható.