Sikeresen indult az azonnali fizetés és remekelt a januári ipari termelés

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
Hétfőn indult el Magyarországon az egyedülálló azonnali fizetési rendszer, amely a Giro Zrt. szerint zökkenőmentesen zajlott. Kiderült az is, hogy hazánk az egyik legfelkapottabb célpont a befektetők körében, tavaly 101 nagy beruházásról kötött megállapodást a kormány, összesen 1705 milliárd forint értékben. Külföldön a Flybe csődje mellett a koronavírus gazdasági hatásairól is több részlet derült ki. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Sikeresen indult az Azonnali Fizetési Rendszer

A Giro Zrt közölte, hogy az azonnali fizetés központi infrastruktúrája az indítástól szerda délig több mint 1 millió darab tranzakciót és több mint 150 milliárd forint értékben számolt el. Mindennek során a rendszer hibamentesen működött.

Illusztráció 123RF

A Giro Zrt. hibamentes működésről kiadott rövid közleménye szerint az azonnali fizetés rendszerének létrehozása történelmi lépés nem csak a Giro, hanem az egész magyar pénzügyi rendszer életében.

Nagyon megugrott a hazai kiskereskedelem januárban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből a héten kiderült, hogy januárban 7,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz mérve.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az adatokkal kapcsolatba elmondta, hogy a minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme idén ismét meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, és dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások fogyasztási szintjének felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz.

Magyarország a világ egyik legfelkapottabb befektetési célpontja lett

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint a makrogazdasági konszolidáció és befektetésösztönző környezet eredményeképpen Magyarország a világ egyik legjelentősebb befektetési célpontja lett.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Tavaly 101 nagy beruházásról kötött megállapodást a kormány, összesen 1705 milliárd forint értékben, ez pedig a GDP 4 százalékát jelenti. Magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg. Az ipar által előállított hozzáadottértékben a high-tech szektor részaránya 70 százalékot közelít.

Minden várakozást felülmúlva nőtt az ipari termelés januárban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderült, hogy januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal emelkedett a termelés.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A járműipar tavalyi kibocsátása 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A villamosberendezések gyártása 14,3 százalékkal, a számítástechnikai cikkeké 6,8 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar termelése 5,2 százalékkal emelkedett.

Csődbe ment a Flybe

Csődbe ment a legnagyobb brit regionális légitársaság, a Flybe. A cég bejelentette, hogy azonnali hatállyal beszünteti működését, és az összes járatát törölte.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Matt Cardy

A Flybe már régóta pénzügyi nehézségekkel küzd. Januárban még sikerült megmenteni a légitársaságot, azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt az elmúlt hetekben meredeken visszaesett az utasforgalom, így nem lehetett elkerülni a csődöt.

Rekordnyereséget ért el az OTP

Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat meghaladó, az egy évvel korábbit 32 százalékkal felülmúló, 102,979 milliárd forint konszolidált adózott rekordnyereséget ért el 2019 utolsó negyedévében.

Illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az OTP éves adózott eredménye 412,582 milliárd forint lett, 30 százalékkal több az előző évinél, és magasabb minden korábbinál. Az igazgatóság a 2019-es év után az előző évinél 13 százalékkal több, csaknem 70 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja, ez részvényenként 248 forint.

Jelentősen nőtt a lakossági tulajdonú állampapírok aránya

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten közölte, hogy a magyar gazdaságpolitika jelentős eredménye, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben járul hozzá az államadósság finanszírozásához állampapírok vásárlásával.

Nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt mutat egy munkatárs a belvárosi 5-ös számú postán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelte, hogy az állampapír-értékesítés a lakosságnak és az államnak egyaránt kedvez, hiszen a kamatjövedelem az embereknél marad, az államadósság lakossági finanszírozása pedig mérsékli az ország kiszolgáltatottságát. A lakossági tulajdonú állampapírok aránya tíz év alatt az ötszörösére nőtt, miközben 50 százalékról 15 százalékra csökkent az államadósságon belüli devizaarány.

A Valutaalap 50 milliárd dollárral segíti a vírus elleni küzdelmet

Csütörtökön erősödéseket produkáltak az ázsiai tőzsdék, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bejelentette, 50 milliárd dollárt fordítanak a koronavírus megfékezésére. A szervezet elsősorban a szegényebb országokat támogatná a kamatmentes pénzügyi segítséggel.

Illusztráció Forrás: AFP/Mandel Ngan

A támogatás jelentős része kamatmentes lesz, ráadásul az igénybevevő országok számára az sem szükséges, hogy előzetesen részt vegyenek bármilyen IMF-programban. Az IMF országról országra áttekinti a helyzetet, és megvizsgálja a pénzügyi szükségleteket. A cél, hogy biztosítsák a támogatandó államokat a segítségről, és minél gyorsabban eljuttassák azt az adott országokba.

Fontos határidő közeledik az szja bevallásnál

Ez lesz a negyedik év, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azonban akiknek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Emellett fontos információ az is, hogy az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.

Komoly repülőtéri fejlesztés indul Székesfehérváron

A kormány a héten felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bevonásával készítsenek előterjesztést az Alba Airport repülőtér nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztéséről.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Magyar Közlönyben megjelent határozat április 30-i határidőt szabott az előterjesztés elkészítésére, akkorra derülnek ki a költségek is. A volt katonai repülőtér Székesfehérvártól 10 kilométerre, Börgönd határában található.

Évtizedes gazdasági zuhanás várhat az eurózónára

Az eurózóna gazdasági növekedése akár az évtized egészében is a mélyben maradhat – figyelmeztetnek egyes elemzők.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az egyik legnagyobb probléma az euróövezetben, hogy a sötét fellegek már a koronavírus-járvány előtt is megjelentek a régió gazdaságának egén. Ráadásul Olaszország egyébként is a vihar középpontjában állt. Megvan az esélye annak, hogy a térség gazdasági növekedése nagyon lelassul a következő évtizedben, amihez az is hozzátartozik, hogy Olaszország a korábban vártnál sokkal súlyosabb stagnálással nézhet szembe

Eladták a budapesti New York Palotát

A Covivio és a Värde Partners még az év elején egyeztek meg a nyolc luxusszálloda eladásáról. A nyolc hotel eladási értéke összesen 537 millió euró. A felvásárolt nyolc luxushotel között szerepelnek a Budapest VII. kerületében található rangos New York Residence és New York Palace hotelek is.

Illusztráció Forrás: newyorkcafe.hu

Az utóbbi - amely tavaly ünnepelte a 125. születésnapját - ad otthont a világhírű New York Kávéháznak is. A fennmaradó hat hotel további, a turisták körében szintén nagy népszerűségnek örvendő európai városokban található, mint például Firenzében, Rómában, Párizsban és Velencében.

Nagy bajba kerülhet az Uber a francia legfelsőbb bíróság döntése után

A francia legfelsőbb bíróság döntése alapján az Uber sofőrjeit munkavállalónak kell tekinteni. A fordulat komoly hatással lehet az amerikai vállalatra, hiszen ha a franciákat követve máshol is hasonlóképpen döntenek a bíróságok, akkor az Ubernek, például a fizetett szabadság mellett, más járulékokat is biztosítania kell a sofőröknek.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A következő lépésben a sofőrök kérhetik munkaviszonyuk felülvizsgálatát a döntés alapján az Ubernél, és ennek eredményeként járulékok széles köréhez juthatnak hozzá. A döntést elemző egyik jogász kiemelte, hogy az ítélet teljesen megváltoztatja az Uber üzleti modelljét. Ezentúl sokkal nagyobb létszámú jogi- és HR-részlegre lesz szüksége és komoly költséget jelent majd a járulékok kifizetése is.

Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között a Nanushka

Idén negyedik alkalommal tette közzé a leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáját a Financial Times. A lista 406. helyén a GB & Partners Tőkealap-kezelő egyik portfóliótársasága, a Nanushka szerepel.

Sándor Szandra, a Nanushka világmárka alapítója. Forrás: Origo

Gubicza Ágoston a GB & Partners Tőkealap-kezelő többségi részvényese megjegyezte: hatalmas elismerés ez nemcsak a Nanushka, de a GB & Partners számára is. Visszaigazolódik a munkánk, az Alapkezelő és a társtulajdonosok, valamint a management által befektetett rengeteg energia és erőfeszítés. Hatalmas lehetőséget láttunk a Nanushkában, ezért az általunk kezelt EXIM Növekedési Alap 2016 végén úgy döntött, hogy befektet a márkába.