Idehaza milliós bírságot szabtak ki a buszsávot használó autósokra

BKV busz az árokba borult, mert rosszul lett a sofőr csepel BKK
BKV busz az árokba borult, mert rosszul lett a sofőr. Budapest, Csepel. 2017.03.16.
Vágólapra másolva!
Mintegy ezer autósra szabtak ki helyszíni bírságot a fővárosi buszsávok jogosulatlan használata miatt tavaly, a büntetések összértéke több millió forint volt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendszeresen tart buszsávellenőrzést, tavaly a hatóság feljelentést is tett néhány sofőr ellen, aki nem ismerte el vétkességét.

Illusztráció Fotó: Mudra László - Origo

Aki illetéktelenül a buszsávra hajtva vagy ott megállva akadályozza a közösségi közlekedést, az szabálysértést követ el,

a helyszíni bírság ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, illetve a szabálysértés hat hónapon belül megismétlése esetén akár hetvenezer forint is lehet – írták.

Hozzátették, hogy az ellenőrzéseknek köszönhetően kis mértékben csökkent a szabálysértések száma: idén januárban és februárban összesen 80 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

A közös ellenőrzések ezért a jövőben is folytatódnak.

A vártnál 10 százalékkal több új személyautót helyeztek forgalomba

Februárban csaknem 11.100, az év első két hónapjában pedig közel 21.200 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, tíz százalékkal többet a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) várakozásánál. Az MGE idén stagnáló autópiacra, 155 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít, ami csaknem megegyezik a tavaly regisztrált új autók számával.

Az ellenőrzések és a közösségi közlekedési járművek vezetőinek tapasztalatai szerint az autósok leggyakrabban a Mészáros utcában, a Hegyalja úton, a Megyeri úton, a Határ úton, az Üllői úton, a Kőbányai úton, a Vaspálya utcában, a Budaörsi úton, a Szent István körúton, a Vágány utcában és a Thököly úton hajtanak a buszsávra – olvasható a közleményben.