Figyelmeztet a Nébih: gond van egy állateledellel, visszahívják

macska
Vágólapra másolva!
Német előállítású macskaeledelben a német hatóság határérték feletti cinktartalmat mutatott ki. A probléma miatt a német gyártó forgalomból kivonást és termékvisszahívást rendelt el. A szennyezett termékből magyar üzletekbe is került. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül értesült a problémáról, tájékoztat arról honlapján a hivatal.
Vágólapra másolva!

A termék cinktartalma a megengedett felső határértéket nem haladja meg jelentős mértékben, etetése várhatóan állategészségügyi problémát nem okoz. Ennek ellenére

a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosítókkal ellátott termékből, az ne használja fel azokat.

  • Termék megnevezése: Happy Cat Adult Sterelised Cat Atlantik-Lachs (Happy Cat atlanti- óceáni lazac felnőtt, ivartalanított macskáknak)
  • Márka: Happy Cat
  • Gyártó: INTERQUELL GmbH (Németország)
  • MMI: 28/04/2021
  • Tételszám: 210428K002227, 210428K001948 és 210428K002544
  • Kiszerelés: tasak, 1,4 kg/4 kg/10 kg

A cinkről:

A cink (Zn) az állati szervezet esszenciális nyomeleme, hiánya betegség kialakulásához vezethet. Túlzott bevitele ugyanakkor emésztőrendszeri gyulladást, nehézfém-mérgezéshez hasonló tüneteket, mint például a bágyadtságot, izomgyengeséget, sárgaságot vagy bénulást okozhat, hosszútávon lesoványodást, kondícióromlást vagy vérszegénységet.
A cinkről további információk elérhetőek a hivatal honlapján.