Recseg-ropog a nagy olajpiaci összefogás

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nyomás alá kerülhet az OPEC és Oroszország olajpiaci szövetsége, ahogy a szervezet és partnerei csütörtökön és pénteken tanácskozást tartanak. A cél az volna, hogy a világ legnagyobb olajhatalmai megállapodjanak, milyen eszközökkel tudnák tompítani a koronavírus kedvezőtlen hatásait.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön és pénteken Bécsben ülnek össze az OPEC tagállamai a külsős szövetségesekkel (beleértve Oroszországot is). Az OPEC+ néven emlegetett csoporttól az elemzők azt várják, hogy további kitermelés-csökkentéseket jelentenek be annak érdekében, hogy stabilizálják az olaj világpiaci árát, amely manapság komoly nyomás alá került a koronavírus-járvány miatt. A piaci szereplők abban azonban bizonytalanok, hogy a felek milyen mértékű vágásról dönthetnek – írja a CNBC.

Az OPEC egyes kulcsszereplői, például a tulajdonképpeni vezetőnek számító Szaúd-Arábia, várhatóan napi 1 millió hordós kibocsátás-csökkentést fog majd szorgalmazni,

ami azonban jelentősen magasabb lenne, mint az OPEC technikai bizottsága által eredetileg javasolt napi 600 000 hordós szint. Mindazonáltal Oroszország számára egyre kedvezőtlenebb ez a stratégia, ami akár feszültséget is okozhat a felek között.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az alapvető probléma az, hogy míg a rijádi vezetés örülne a jelenleginél magasabb olajárnak, addig Moszkva számára tökéletes a hordónkénti 50-60 dolláros árfolyam – mondta Johannes Benigni, a JBC Energy Group elnöke?

Következésképpen számítani lehet rá, hogy lesz némi súrlódás az orosz-szaúdi viszonyban, ahogy Rijád komolyabb vágást szeretne, az oroszok pedig várhatóan hezitálnak majd a kérdésben.

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj hordónkénti árfolyama 1 százalék fölötti emelkedéssel 52,5 dollár körül forgott, míg az amerikai WTI hasonló mértékű erősödés mellett 47,80 dollár körül állt.

A január elején elért csúcshoz képest azonban a Brent majdnem 25 százalékot, míg a WTI több mint 30 százalékot gyengült. A háttérben elsősorban az állt, hogy a koronavírus világgazdasági hatásai miatt visszaesett a globális olajpiaci kereslet.

Az OPEC és Oroszország között azonban már az elmúlt hetekben is érezhető volt némi feszültség.

Eredetileg ugyanis a mostani tanácskozást a szervezet már előre akarta hozni februárra – ahogy megroppant az olajpiaci kereslet –, de Moszkva jelezte, több időre van szüksége.

A néhány napig tartó bizonytalanság után az orosz energiaminiszter, Alexander Novak a sajtónak közölte, a tagok közös megegyezésre jutottak abban, hogy végül is nincs szükség soron kívüli ülésre.

Fokozódnak a feszültségek az olajpiacon Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

Mindeközben a múlt hónapban az OPEC visszavágta a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. A szervezet úgy számolt, hogy 2020-ban a keresletnövekedés mindössze napi 0,99 millió hordó lesz, ami 0,23 millióval alacsonyabb a januári prognózisnál – nem meglepő, hogy a szervezet elsősorban a koronavírus hatásait jelölte meg a csökkentés okaként.

A szövetség jelenlegi megállapodása szerint március végéig napi 1,7 millió hordós kitermelés-csökkentést hajtanak végre.