Félmilliárd dolláros kártérítést fizet az Apple a telefonok lassítása miatt

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY
The newly renovated Apple Store at Fifth Avenue is pictured on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Reuters értesülései szerint az Apple 500 millió dolláros kártérítést fizet a felhasználóknak, mivel szándékosan lassította a régebbi modelleket annak érdekében, hogy a telefontulajdonosok hamarabb váltsanak új telefonra vagy cseréljék ki a meglévő akkumulátorát.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy az Apple szándékosan éveken át lassította a régebbi modellek szoftverét azért, hogy a felhasználók hamarabb váltsanak új telefonra. Most ezzel az üggyel kapcsolatba született döntés, a kaliforniai vállalat pedig a károsultaknak nagyjából 25 dollárt (kb. 7500 forint) fizet majd az Egyesült Államokban.

A felhasználónként kifizetendő összeg függ attól is, hogy hány érintett készüléket találnak.

Az Apple-felhasználók szerint, a frissítéssel a vállalat elhitette velük, hogy a telefonjuk életciklusa végéhez közeledik, de legalább is sürgős akkumulátor cserére szorul.

Az Apple sosem ismerte be a gyakorlatot, de végül úgy döntöttek, hogy megállapodást kötnek a régóta húzódó ügyben. Azóta a vállalat alaposabban tájékoztatja az ügyfeleket az akkumulátor használatról, valamint különböző funkciókkal is felvértezte a szoftverét, amelyekkel tovább lehet megőrizni az akkumulátor élettartamát.

illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A megállapodás lefedi az iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus és SE készülékeket, amennyiben azokon az iOS 11.2-es változata volt telepítve 2017 december 21-e előtt.