Gazdaságélénkítő csomagot jelentettek be Olaszországban

olaszország, koronavírus
Velence, 2020. március 2. A csaknem néptelen velencei Szent Márk téren turisták 2020. március 2-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus halálos áldozatainak száma 52-re emelkedett Olaszországban. MTI/AP/Francisco Seco
Vágólapra másolva!
A koronavírus negatív gazdasági hatásai akár recesszióba is taszíthatják Olaszországot Emiatt költségvetési lazításba kezdett az olasz kormány, írja a Növekedés.hu. Sok múlik ugyanakkor azon, hogy mikor sikerül megállítani a vírus terjedését. A járvány eddigi egyik legnagyobb vesztese a turizmus, melynek teljesítménye a GDP 14 százalékát is elérheti, a csúcsszezon pedig néhány hónap múlva kezdődik. Az olasz gazdaság kétharmadát kitevő szolgáltató szektor is komoly nyomás alá kerülhet, amennyiben az emberek otthon maradnak.
Vágólapra másolva!

A koronavírustól jelenleg leginkább sújtott európai állam Olaszország. A Magyarország egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerének számító, és a nyugat-európai gazdaságba mélyen beágyazódó, ahhoz ezer szállal kötődő ország máris komoly veszteségeket könyvelhet el a járvány miatt. A szállítási és az ellátási láncban tapasztalt fennakadások, valamint az egyre jobban növekvő bizonytalanság számottevően visszavethetik a gazdasági növekedést Olaszországban. Ha tovább terjed a koronavírus, akkor jelentősen megnőne a lakosság félelemérzete és sokan otthon maradnának. Egy ilyen esetben az olasz gazdaság kétharmadát kitevő szolgáltató szektor bővülési üteme is könnyen szabadesésbe kezdene.

Az olasz gazdaság helyzetéről, a vírus okozta károkról Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, külgazdasági szakértő nyilatkozott az Origónak:

Padlóra küldheti az egész olasz gazdaságot a koronavírus

Interjút adott az Origónak Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, külgazdasági szakértő, a koronavírus jelentette észak-olaszországi fenyegetés gazdasági vonatkozásairól. Mekkora hatása lesz a járvány miatt az olasz gazdasági központnak számító térségben bevezetett karanténoknak? Mennyire érintik a fejlemények Magyarországot, és hogyan lábalhat ki a bajból Észak-Olaszország?

Az olasz kormány 3,6 milliárd eurós költségvetési élénkítő csomagot jelentett be, amivel a koronavírus negatív gazdasági hatásait kívánják kompenzálni.

Az élénkítő csomag a GDP 0,2 százalékát teszi ki, és kiegészíti a múlt héten bejelentett 900 millió eurót kitevő serkentő intézkedéseket.

Szorít az idő

Roberto Gualtieri, Olaszország gazdasági miniszterének nyilatkozata alapján az olasz kormány adójóváírást vezet be azon vállalkozások számára, melyek árbevétele legalább 25 százalékkal visszaesett. Emellett az egészségügyi szektor számára is adócsökkentéseket és extra forrásokat ígért a gazdasági miniszter.

A jelenlegi helyzetben viszont egy nagyobb mértékű költségvetési lazításra is szükség lehet a a gyorsabb kilábalás érdekében. Az olasz kormány emiatt ismételten Brüsszel jóváhagyását kérte ahhoz, hogy magasabb lehessen az idei költségvetési hiány.

A GDP 14 százalékáért felelős turizmuson keresztül is jelentősek lehetnek a negatív hatások, amennyiben nem fékezik meg a vírust,

és az emberek még nagyobb számban mondják le tervezett utazásaikat, nyaralásaikat. Az idő pedig szorít, ugyanis az utazási szezon áprilistól illetve májustól kezdődően jelentősen felpörög, és augusztusban tetőzik. Ugyanakkor a költségvetési költekezéssel óvatosan kell bánni, miután az olasz GDP arányos bruttó államadósság magas. A mutató 2015 és 2019 között minden évben meghaladta a GDP 134 százalékát.

A csaknem néptelen velencei Szent Márk téren turisták 2020. március 2-án Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

A költségvetési deficit ugyan csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években, de a gyenge növekedés miatt nem sikerült leszorítani a GDP arányos államadósságot.

Hosszabb távon a munkát terhelő adók csökkentésével és a fogyasztást érintő adók növelésével lehetne hatékonyan támogatni a növekedést, ami egyúttal hozzájárulna a foglalkoztatottság bővüléséhez is.

Német reakciók

A koronavírus feltehetően már Németország egész területén terjed. Emiatt Olaf Scholz pénzügyminiszter bejelentette, Berlin rendelkezik a szükséges mozgástérrel, és szükség esetén egy gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot is kidolgoz a kormány.

A lehetséges német gazdaságélénkítő lépésekről az alábbi cikkben írt az Origo:

Gazdaságélénkítő csomagot tervez a német kormány

Gazdaságélénkítő csomagot indíthat a német kormány, ha a koronavírus-járvány visszaveti a növekedést és szétzilálja a termelést - nyilatkozta a szövetségi pénzügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak. Olaf Scholz elmondta: a német kormánynak vannak lehetőségei arra, hogy "gyorsan, határozottan és erőteljesen" lépjen fel, ha a járvány súlyos világgazdasági hatásokkal jár, felforgatja a piacokat és a termelési láncolatokat.

A német élénkítő lépéseket támogathatja az ottani többlet, hiszen a német költségvetés 2018-ban és 2019-ben 1,9 és 1,5 százalékos többletet halmozott fel a GDP arányában. Előbbi 62,4, utóbbi 49,8 milliárd eurós nyereséget jelentett a német államnak.

A koronavírus-járvány eddigi európai hatásait az Origo ebben a cikkében mutatta be átfogóan.