Rengetegen bérelnek magánrepülőgépet a koronavírus miatt

Magánrepülőgép
Geneva, Switzerland - May 21, 2019: EBACE, the European Business Aviation Convention and Exhibition at Palexpo, Flight Cabin, Passenger Privatjet, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Mivel a légitársaságok a koronavírus terjedése miatt leállítják járataikat, a magánrepülőgépek használata megugrott, és az utazók több ezer dollárt is hajlandóak fizetni, hogy elhagyhassák a leginkább fertőzött területeket – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

A repülési kiskapuknak köszönhetően az utazási tilalom ellenére is elhagyhatják a fertőzött régiót azok, akik magánrepülőgépet bérelnek. A magántulajdonban lévő repülőgépek és használóik – úgy tűnik – nagyobb rugalmasságot kapnak a koronavírus által érintett területeken történő be- és kirepülések során, mint a kereskedelmi járatok.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Mandoga Media

A Jettly privát repülőgép-bérleti társaság vezérigazgatója, Justin Crabbe elmondta, hogy cége soha nem látott ütemben virágzik. A cég székhelye New Yorkban és Torontóban található, és világszerte több mint 23 ezer magánrepülőgépet köt össze az utazási igényekkel, működése az Expedia utazási weboldalhoz hasonlít.

A társaság példátlan növekedést tapasztalt:

pár órán belül több ezer megkeresés történt

olyan utazóktól, akik az utolsó pillanatban foglalnának repülést maguknak, vagy akik szeretnék elkerülni a vírusterjedéssel járó lezárásokat.

Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira

Növekszik a koronavírus gazdasági hatása Európára, miután Olaszország északi régiójában drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány igencsak megmozgatta a tőzsdéket, de egyre komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak a járványból a kontinensen. Az elmúlt héten a 2008-as válság óta nem látott mértékben estek az értékek a világ tőzsdéin, ahogy fokozódott a piaci pánik a járvány terjedése miatt.

– nyilatkozta Crabbe.

A cég továbbá megháromszorozta repülési személyzetének létszámát annak érdekében, hogy kielégíthesse az igényeket.

A járvány eredményeként eddig több mint 74 kereskedelmi légitársaság törölte járatait világszerte, ami a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség becslései szerint 30 milliárd dolláros veszteséget okoz az ágazatnak.

A Financial Times szerint Hongkongból Észak-Amerikába és Ausztráliába közlekedő üzleti

magángépek száma januárban 241 százalékkal,

míg a világ többi pontjára 34,2 százalékkal nőtt meg az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Markus Mainka

A koronavírus kitöréséről és az utazási tilalmakról szóló médiajelentések fokozták a keresletet, az ügyfelek pedig hajlandóak a szokásosnál magasabb árat is kifizetni az utolsó pillanatban foglalt magánjáratokra. Egy 6-8 személyes magángép bérleti díja 5 ezer dollár (kb. 1,5 millió forint) óránként.