Már a WHO is figyelmeztet, hogy nincs ok pánikra a piacokon

sanghaji, sencseni tőzsde
(180102) -- HANGZHOU, Jan. 2, 2018 (Xinhua) -- An investor is seen at a stock market in Hangzhou, capital of east China's Zhejiang Province, Jan. 2, 2018. Chinese stocks started 2018 on a strong note, with both key indices rising more than 1 percent on the first trading day. The benchmark Shanghai Composite Index went up 1.24 percent to close at 3,348.33, and the Shenzhen Component Index closed 1.25 percent higher at 11,178.05. (Xinhua/Long Wei) (dhf)
Vágólapra másolva!
Nyugalomra intette a világpiacokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. A szervezet főigazgatója azt követően nyilatkozott vasárnap, hogy a múlt héten hatalmas, pánikszerű eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!

Továbbra is racionálisnak kell maradnunk, mert az irracionális viselkedés nem segít. Továbbra is a tényekre alapozva kell felkészülni a nehézségekre, de a pánik csak ront a helyzeten – mondta egy interjúban Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

A szakember azután figyelmeztetett, hogy február 19-e óta a részvénypiacok világszerte 7000 milliárd dollárt veszítettek az értékeikből, miután hatalmas eladási hullám söpört végig a tőzsdéken.

A befektetők és az elemzők ugyanis egyre jobban félnek attól, hogy a koronavírus-járvány milyen gazdasági hatásokat eredményez majd.

Dr. Tedros Adhanom, a WHO főigazgatója szerint el kell kerülni a pánikot Forrás: Frank Schwichtenberg

Tedros kiemelte, a világnak most meg kell néznie a számokat, és a tényeket, és el kell kerülnie a pánikot. A kapkodó, pánikszerű reakciók ugyanis ilyenkor a lehető legkárosabbak.

Ezzel együtt a szakember hangsúlyozta, bár a járvány megfékezése még mindig lehetséges, elméletileg nincs kizárva az sem, hogy a járvány elhúzódik.

A hétfői adatok szerint eddig 89 843 esetben regisztráltak koronavírusos fertőzöttet a világon, a halálesetek száma pedig 3069 volt – miközben 45 636-an biztosan meggyógyultak.

Mindazonáltal a WHO vezetőinek szavai igen fontosak lehetnek egy olyan hét után, amikor a tőzsdék a 2008-as válsághoz hasonló zuhanásokat szenvedtek el. Ráadásul most már egyesek azt várják, hogy a világ nagy jegybankjai is be fognak avatkozni (kamatcsökkentésekkel), miközben a pontos gazdasági hatásokat továbbra sem lehet megjósolni – és éppen ez a bizonytalanság fűti a befektetői pánikot.