Meghalt a General Electric egykori elnök-vezérigazgatója

Jack Welch
Vágólapra másolva!
Vasárnap 84 esztendős korában meghalt Jack Welch, a General Electric egykori legendás elnök-vezérigazgatója - jelentette be hétfőn közleményben Larry Culp, a General Electric (GE) jelenlegi vezetője.
Vágólapra másolva!

Közleményében Culp hangsúlyozta: "Jack a GE szíve volt fél évszázadon keresztül. Átformálta vállalatunk és az üzleti élet arculatát. Tiszteletben fogjuk tartani örökségét, pontosan azzal, amit ő akarna tőlünk: hogy továbbra is győzelemre visszük a céget".

Jack Welch 84 éves volt, 1981 és 2001 között vezette a GE-t Forrás: Origo

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren fejezte ki együttérzését az elhunyt családjának, és azt íta: "egyetlen olyan vállalati vezető sem volt, mint 'neutron' Jack".

20 évig vezette a GE-t

Welch 1981 és 2001 között állt a vállalatbirodalom élén, és akkoriban az amerikai gazdasági sajtó csakis dicsérte és elismerte őt. A vállalatvezetésről szóló könyvek sikerszerzője is volt.

A kinevezése utáni 30 évben

teljesen új menedzseri stílussal alakította át és tette az Egyesült Államok legjövedelmezőbb cégévé a GE-t,

amelyet még Thomas Edison alapított.

Néhány év alatt megvált a nem jövedelmező üzletágaktól, több mint 100 ezer munkahelyet szüntetett meg, és közben folyamatosan arra bíztatta menedzsereit, hogy bocsássák el a legrosszabbul teljesítő munkatársakat, magukat a dolgozókat pedig újabb és újabb normákkal ösztökélte jobb teljesítményre. Közben üzleti vezetők olyan új nemzedékét nevelte fel, akik később amerikai nagyvállalatok élére kerültek.

– Az én dolgom nem az, hogy az üzletmenet minden egyes részletét ismerjem, hanem az, hogy olyan embereket alkalmazzak, akik jól működtetik az üzletet – idézte 1999-ben adott, szakmai hitvallását tükröző nyilatkozatát hétfőn a The Wall Street Journal című lap.