Közeleg a nőnap, készül rá az adóhivatal is

Magyarország Tortája 2020 döntősök
Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – a nőnap közeledtével – március 2-tól kezdve országosan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, ideértve a távol-keleti árukkal kereskedőket, az éttermeket és a cukrászdákat is.
Vágólapra másolva!

Kelet-Budapesten, Borsodban, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Vas és Zala megyében a revizorok

március 2. és 11. között ellenőrzik az éttermeket, vendéglátóhelyeket, virág- és ajándékárusokat és az ékszerkereskedőket.

Kelet-Budapesten emellett március első hetében ellenőrzik a szálláshely-szolgáltatókat is.

Bács-Kiskun megyében a jövő héten is zajlik a vendéglátók ellenőrzése, ide értve az éttermi vendéglátást és az italszolgáltatást egyaránt. Ezt az ellenőrzést egész évben folytatják a megyében.

A béren kívüli juttatásként adott utalványokkal visszaélő, beazonosított vállalkozások körében indul ellenőrzés Baranyában, amelynek célja a meg nem fizetett adók és járulékok összegének feltárása és meghatározása.

Az érintett adózók az ellenőrzések megkezdéséig önellenőrzéssel még helyesbíthetik a bevallásaikat.

Csongrád megyében ebben az időszakban kiemelten ellenőrzik a megyei kistelepüléseken működő élelmiszer-kiskereskedőket.

Több megyében is ellenőrzik a nőnaphoz köthető kereskedőket és szolgáltatókat a héten (a kép illusztráció) Forrás: Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete

Hajdú-Bihar megyében Debrecen mellett Hajdúnánás, Nyírmártonfalva, Nyíracsád, Nádudvar és Berettyóújfalu területén tervez ellenőrzéseket az adóhivatal az elkövetkező héten.

Nógrád megyében Balassagyarmat, Bátonyterenye, Salgótarján, Rétság és Pásztó körzetében végeznek majd ellenőrzéseket a revizorok a zöldség- és gyümölcskereskedőknél.

Somogy megyében március első hetében - a nőnapi ellenőrzések mellett - folytatódnak az építőipari kivitelezők ellenőrzései is a megye teljes területén.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértón, Kemecsén, Demecserben, Nyírbátorban, Nyírvasváriban, Fehérgyarmaton és Nyíregyházán végeznek ellenőrzéseket a kereskedők és vendéglátók, valamint az építőipari foglalkoztatók körében.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült.