Fontos lépést tett az IKEA a környezetvédelem terén

2020.02.27. 15:17

Az IKEA nemrég bejelentette, hogy a cég fennállása óta először sikerült csökkentene ökológiai lábnyomát, amelyet jelentős részben a széndioxid-kibocsátás mérséklésével értek el.

A svéd bútorgyártó közleményéből kiderül, hogy a vállalat széndioxid-kibocsátása 4,3 százalékkal csökkent 2019 augusztusáig, vagyis az akkori fiskális év végéig. Ez összességében 24,9 millió tonna széndioxidnak felel meg.

IllusztrációForrás: MTI/Faluldi Imre

A vállalat ezt az eredményt javarészt a megújuló energiák egyre növekvő felhasználásának tudta be, valamint egyre gyakrabban alkalmaznak energiatakarékos megoldásokat is az áruházakban, ezek között szerepel például az izzók megújítása is.

A mostani jelentésből szintén megtudhattuk, hogy a világ legnagyobb bútorgyártójának eladásai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző évben és mintegy 41 milliárd eurót tettek ki.

A tervek szerint az IKEA 2030-ig klíma pozitívvá akar vállni, ami azt jelenti, hogy nagyobb mértékben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, mint amennyit egy aktuális évben termelnek. Ez számszerűen azt jelentené, hogy évente 15 százalékkal, vagyis nagyjából 21 millió tonnával kéne visszavetniük a széndioxid-kibocsátást.