Lemondott a cégvezér, aki médiabirodalmat varázsolt a Disney-ből

Robert Iger, George Lucas
ANAHEIM, CA - MAY 29: In this handout photo provided by Disneyland Resort, Walt Disney Company Chairman and CEO Bob Iger (R), and Star Wars creator George Lucas pose inside Millennium Falcon: Smugglers Run at Star Wars: Galaxy's Edge at Disneyland Park in Anaheim, California, May 29, 2019. (Photo by Joshua Sudock/ Disneyland Resort via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Távozik a Diseny elnöki posztjáról Bob Iger, aki 2005 óta vezette a médiacéget, sokak szerint Hollywood legnagyobb hatalmú embere. Iger szerint a legjobb időben lép vissza ahhoz, hogy el lehessen kezdeni az irányítás átadását egy új vezetőnek. Nevéhez fűződik többek között Rupert Murdoch szórakoztatóipari birodalma, a 21th Century Fox tavaly márciusi felvásárlása és a Disney streamingszolgáltatásának elindítása. Bemutatjuk hogyan vált a Disney Iger vezetése alatt a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalatává. 
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetést keltett kedd este, amikor Bob Iger, a Disney elnöke bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond, helyét pedig Bob Chopek veszi át. Iger szerény körülmények között nőtt fel egy alsó középosztálybeli családban, Long Islanden. Nyolcadik osztályban már feltöltőként dolgozott egy üzletben, 15 évesen pedig karbantartóként kaparta le a rágógumikat több ezer iskolaasztal alól. Elmondása szerint ez a feladat segítette formálni a személyiséget és eltűrni a kemény munkavégzést, valamint a monotonitást.

Felsőfokú tanulmányait az Ithaca College-ben kezdte, mellette pedig az egyik helyi Pizza Hutban dolgozott minden éjszaka, hogy egy kis zsebpénzt keressen.

Az egyetemi évei után Iger időjós lett Ithaca-ban, de ezt a karriert hamar feladta és New Yorkba költözött, ahol a mostmár a Disney-hez tartózó ABC televíziós csatornánál - heti 150 dolláros fizetésért - szappanoperák és különböző műsorok elkészítésében segédkezett. Akkori munkatársai szerint Iger 1974-ben nem volt több egy kifutófiúnál. Az volt a feladata, hogy megnézze mire van szüksége a producereknek, műsorvezetőknek és a stáb tagjainak.

Iger karrierje ezt követően szép lassan, lépésről lépésre ívelt felfelé, majd 1994-ben kinevezték az ABC anyavállalatának, a Capital Cities/ABC élére.

A Disney 1996-ban vásárolta fel az ABC-t, majd 1999-ben kinevezték Igert a Walt Disney Internetional (a Disney nemzetközi működéséért felelős leányvállalat) elnökévé.

Bob Iger, a Disney távozó vezére Forrás: AFP/Valerie Macon

Iger a Disney akkori vezetője, Michael Eisner alatt dolgozott. Eisner azonban 1995-ben óriási hibát követett el. Kinevezte ugyanis a Disney elnökévé a Hollywood-i szuperügynököt, Michael Ovitzot. Ovitz szerződésében ráadásul szerepelt, hogy ha a vállalat kellő indoklás nélkül bocsátja el, akkor 130 millió dolláros végkielégítést kap. Ez nem sokkal később be is következett, mert Eisner nem jött Ovitz-cal. Így Ovitz 1997-ben megkapta a történelem egyik legnagyobb arany ejtőernyőjét.

A Disney részvényesei ekkor fellázadtak és Eisner fejét követelték, Iger viszont úgy látta, hogy itt az idő és megpróbálta meggyőzni a Disney-t arról, hogy ő a legalkalmasabb a cég vezetésének átvételére, azonban nevét sokan összekapcsolták Eisnerrel. Egyszer Jeffrey Katzenberg, a Disney akkori erős embere azt javasolta Igernek, hogy egy ideig húzza meg magát és próbálja meg helyreállítani a hírnevét, majd változik a részvényesek hozzáállása is.

Iger ennek megfelelően változtatott napi rutinján, elkezdett hajnali 4-kor kelni, hogy mindenki mást túldolgozzon. A New York Timesnak adott interjújában arról mesélt, hogy mindig is a kemény munkát tartotta a legfontosabbnak, de emellett karrierje során elkísérte végtelen optimizmusa is.

Én az Ithaca College-ban végeztem, nem hordtam Gucci cipőt és Brooks Brothers ruhákat és ha akartam volna sem tudtam volna megengedni ezt a luxust magamnak. De tudtam, hogy mindenkinél magasabb munkamorállal rendelkezem és bármit is kértek tőlem megcsináltam, erre pedig mások is hamar rájöttek" - mesélte.

Bob Iger és George Lucas Forrás: Getty Images/©2019 Disney Enterprises, Inc./Lucasfilm Ltd./Joshua Sudock

Igert kollégái mindig olyan embernek tartották, aki a legnehezebb körülmények között és a legnagyobb nyomás alatt is képes megőrizni hidegvérét. Könyvében arról ír, hogy ezt a tulajdonságot gyerekkorában sajátította el.

Iger munkájának gyümölcse 2005 március 13-án érett be, amikor a Disney bejelentette, hogy ő váltja majd Michael Eisnert a médiabirodalom élén. Alig egy évvel később nyélbe is ütötte első komoly üzletét, amikor 7,4 milliárd dollárért felvásárolta a Pixart és ezzel gyakorlatilag megmentette a vállalat hanyatló animációs részlegét. 2009-ben jött az újabb üzlet, amikor a szuperhősös képregényeket készítő Marvel Entertainmentért fizetett 4 milliárd dollárt.

Visszatekintve ez elképesztő befektetésnek bizonyult, mivel a Marvel filmek 2019-ig bezárólag 18 milliárd dollár bevételt generáltak a vállalatnak.

Könyvében Iger arról is mesélt, hogyan győzte meg George Lucast a Lucasfilm eladásáról. Az akvizíciót 2012 októberében jelentették be és a Disney meglehetősen áron alul jutott hozzá a Star Wars filmeket is készítő stúdióhoz, mert mindössze 4 milliárd dollárt fizetett érte. Iger szerint Rupert Murdoch, a 21st Century Fox akkori tulajdonosa, valósággal őrjöngött, hogy nem neki sikerült megvennie a Lucasfilmet, hiszen ők voltak a Star Wars filmek forgalmazói. Iger a felvásárláskor kifizetett pénzt már 2018-ban visszahozta a Disney-nek csak a filmekkel és ebben nincs benne az azóta átadott tematikus Star Wars vidámpark bevételei, vagy a milliónyi ajándéktárgy, amit eladtak.

Pénzügyi tekintetben Iger a legnagyobb üzletét 2019-ben zárta le a 21st Century Fox 71 milliárd dolláros felvásárlásával, de ezután is hozott még újítást a cégvezető. Felismerte a streaming szolgáltatók által nyújtott fenyegetést, ezért tavaly év végén a Disney is bemutatta saját streaming szolgáltatását, ráadásul egyból egy Star Wars élőszereplős sorozattal. Iger utolsó jelentős lépése is kifizetődni látszik, mivel a Disney+ akkor egy hét alatt 10 millió előfizetőt szerzett, februárban pedig már a 28 milliót is átlépték.