Varga Mihály: Az elmúlt 10 év legtöbb lakása épült 2019-ben

Épül az Etele Plaza Újbudán - Galéria
Budapest, 2019. január 8. Munkások az épülő Etele Plaza építkezésén az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A KSH legfrissebb adatai szerint 2019-ben 21 127 új lakás épült Magyarországon. Ez 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az adatra reagált Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki azt mondta, hogy az elmúlt 10 év legtöbb lakása épült tavaly.
Vágólapra másolva!

Közétette a lakásépítésre vonatkozó 2019-es adatokat a KSH.

Ebből az derül ki, hogy 2019-ben 21 127 új lakás épült,

20 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

10 éve nem épült annyi lakás Magyarországon, mint tavaly Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály az adattal kapcsolatban azt mondta, hogy

tíz éve nem épült ennyi lakás Magyarországon, mint tavaly.

A tavalyi lakásépítések száma 21 127 volt, ez az érték 2010-ben 20 823-at tett ki.

A miniszter elmondta, hogy tavaly

2018-hoz képest Budapesten 51 százalékkal bővült az átadott lakások száma,

de a kistelepülések is jól teljesítettek, hiszen a községekben 21 százalékkal több lakás, ház épült.

Ezen eredmények hátterében több kormányzati intézkedés áll.

- mondta Varga Mihály.

Varga Mihály ismertette, hogy tavaly 910 milliárd forintra emelkedett az új lakáshitelek összértéke,

amely 7 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A miniszter szerint a kiadott lakásépítési engedélyek száma is biztató, a tavalyi éves mennyisége meghaladta a 35 ezret, ebből feltételezhető, hogy 2020-ban is magas szinten marad a lakásépítések száma.

- fűzte hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A tárcavezető elmondta, hogy az ingatlanpiaci árak drasztikus növekedése is megállt tavaly, hogy a KSH adatai szerint az év első negyedévében még 8,7 százalékkal nőttek az ingatlanárak, a második negyedévben már csak 2,3 százalékkal, az előrejelzések szerint az év további negyedéveiben a megállás mellett csökkenést tapasztaltak az ingatlanpiaci elemzők az év második felében.

Varga Mihály kitért arra is, hogy nagyon sokat kell még azért tenni, hogy a magyar lakáspiaci állomány megújuljon. Az mindenképpen jó hír, hogy a magyar lakásépítések száma nagyjából a visegrádi országok szintjéhez kapaszkodott vissza.