Beszakadt az amerikai tőzsde, hihetetlen pénzeket buktak a nagy techcégek

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két éve nem látott egynapos esést produkáltak hétfőn az amerikai tőzsdék, ahogy eluralkodott a koronavírus-pánik a befektetők körében. A zuhanások eredményeként a nagy technológiai cégek összesen több mint 230 milliárd dollár buktak – csak hétfőn.
Vágólapra másolva!

Széles körben beszakadtak hétfőn az amerikai tőzsdék, elsősorban annak köszönhetően, hogy a befektetők körében fokozódott a kínai koronavírussal kapcsolatos pánik. A nagy indexek közül a Dow Jones Industrial Average 3,56 százalékos csökkenéssel 1031,61 ponton zárt, míg az S&P 500 index 3,35 százalékot süllyedt, és 3225,89 ponton fejezte be a kereskedést. A főként technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite index 3,71 százalékos esés mellett 9221,28 ponton zárt.

A hétfői szakadás eredményeként a Dow Jones elbukta az idei emelkedését, és most már 2 százalékos mínuszban van 2020-ban.

Az S&P 500 emellett két éve a legrosszabb egynapos zuhanását szenvedte el – és szintén elbukta az idei emelkedését.

A repülés a koronavírus- járvány eddigi legnagyobb vesztese

A légitársaságok világszerte majdnem 30 milliárd dollárt bukhatnak idén a bevételeikből a koronavírus-járvány miatt - mondja a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség. Elég egyértelműnek tűnik tehát, hogy a légiközlekedés lesz a járvány legnagyobb vesztese. Több mint egy évtized után először fordulhat elő, hogy a globális légiközlekedésben csökkenni fog a kereslet.

A befektetői hangulatot jól mutatja, hogy a CNBC-nek nyilatkozva egy szakértő úgy nyilatkozott, a világ második legnagyobb gazdasága (Kína) lényegében leállt. Larry Benedict, a The Opportunistic Trader vezetője kiemelte, elképzelhető, hogy egy 10-15 százalékos korrekció kezdetét látjuk most. Hozzátette, az sem segíti a helyzetet, hogy a piac egyes szegmensei, különösen a nagy technológiai papírok, erőteljesen túlárazottak – vagyis egyébként is közel álltak a korrekcióhoz.

Mindazonáltal arra is minden esély megvan, hogy gyorsan elindul a pozitív korrekció, vagyis a befektetők inkább vásárlási lehetőségként tekintenek a hétfői zuhanásra. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai határidős jegyzések közép-európai idő szerint kedd délelőtt 0,5 százalék körüli pluszban álltak.

Hétfőn azonban a legnagyobb pofonokat azok a vállalatok kapták, melyek iparágait közvetlenül érintik a koronavírus-járvány hatásai. A légitársaságok közül a Delta és az American Airlines egyaránt több mint 6 százalékot, a United Airlines 5,4 százalékot esett. A kaszinócégek körében a Las Vegas Sands és a Wynn Resorts egyaránt legalább 5,2 százalékot süllyedt, míg az MGM Resorts 5,4 százalékot szakadt.

A világgazdasági hatásoknak erősen kitett chipgyártók közül az Nvidia 7,1 százalékot zuhant, az Intel pedig 4 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Az AMD szintén 7,8 százalékot szakadt. A félvezetőgyártókat követő The VanEck Vectors Semiconductor ETF nevű tőzsdén kereskedett alap 4,5 százalékot süllyedt.

Földbe döngölte a Wall Streetet a koronavírus-pánik Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az elemzői véleményekből jól látszik tehát, hogy a befektetők előbb eladnak, és csak azután kérdeznek. Vagyis még ha kedden be is indul egy pozitív korrekció, és zöldre váltanak a mutatók, akkor is világossá vált, hogy egyre feszültebb a globális piaci helyzet a koronavírus miatt.

A legnagyobb techcégek közül az Apple és a beszállítói is mínuszokat könyvelhettek el. Az iPhone gyártója 4,8 százalékot gyengült, míg a Skyworks Solutions és a Qovoro egyaránt 1,8 százalékos mínuszban zárta a napot.

A technológia cégek ezzel együtt is hatalmas veszteséget szenvedtek el hétfőn.

Az Apple, a Facebook, az Amazon, a Microsoft, valamint a Google anyacége (az Alphabet) összesen több mint 238 milliárd dollárt veszítettek a piaci értékükből. Ez már csak azért is fontos, mert az USA öt legértékesebb cégéről van szó.