Ötödével nőtt tavaly a lakásépítések száma

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
2019-ben 21.127 új lakás épült, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35.123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban, tette közzé a friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A KSH jelentése szerint tavaly a negyedik negyedévben 10,8 ezer új lakás épült, szemben az egy évvel korábbi 7,5 ezerrel, míg az engedélyek száma 7,7 ezerre csökkent 10,1 ezerről. Az elmúlt 5 évben 2019 utolsó negyedéve volt az egyetlen, amelyben a használatba vett lakások száma magasabb volt az építési engedélyek (bejelentések) számánál.

Illusztráció dreamstime

Részletező adatok

  • 2019-ben az új lakások közel felét (49 százalék) Budapesten és Pest megyében vették használatba. A Dunántúl nagyrégióba esik a használatba vett lakások 33, az Alföld és Észak nagyrégióba 18 százaléka.
  • Budapesten 5838 lakást vettek használatba, 51 százalékkal többet, mint 2018-ban. A kisebb városok kivételével - ahol csak 3,6 százalékos bővülést mértek -, minden településkategóriában két számjegyű volt az új lakások számának növekedése.
  • A természetes személyek által épített lakások aránya 2019-ben 46 százalékról 41 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 53 százalékról 57 százalékra nőtt 2018-hoz képest.
  • Az új lakóépületekben használatba vett lakások 50 százaléka családi házban, 42 százaléka többlakásos épületben, 3,8 százaléka lakóparkban található.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 2019-ben 2,7 négyzetméterrel, 96,6 négyzetméterre csökkent 2018-hoz képest.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építhető új lakások 55 százalékát a fővárosban és Pest megyében tervezik felépíteni.
  • Az építendő lakások száma Budapesten (1,4 százalékkal) és a községekben (4,7 százalékkal) emelkedett, a megyei jogú városokban (12 százalékkal), a többi városban (10 százalékkal) csökkent.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 35.123 volt.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 3,9 százalékkal több, összesen 14 282 lakóépület építését tervezik. A nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 4166, amely 4,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A családvédelmi akcióterv adhat új lendületet az építkezéseknek

Az elmúlt három évben (a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban) összesen több mint megháromszorozódott a lakásépítési engedélyek száma, míg kétszeresére nőtt a lakásátadások száma - írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A múlt évben jelentősen, 20 százalékkal 21 ezerre nőtt az átadott új lakások száma. „Az elmúlt években fokozatosan nőtt a megépült új lakások száma, a bővülés motorját a kedvezményes lakásépítési áfa, az alacsony kamatkörnyezet és a fizetések emelkedése miatt felfutó lakáshitelezés jelentette" – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette, hogy az utóbbi években mindig az utolsó negyedévben volt a legtöbb átadás, ezt most is így történt.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Varga Mihály: Tíz éve nem épült ennyi lakás Magyarországon

Tíz éve nem épült ennyi lakás Magyarországon, mint tavaly, amikor is a lakásépítések száma 21 127 volt, ez az érték 2010-ben 20 823-at tett ki - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH legfrissebb lakásépítési adataira reagálva.

A miniszter elmondta, hogy tavaly 2018-hoz képest Budapesten 51 százalékkal bővült az átadott lakások száma, de a kistelepülések is jól teljesítettek, hiszen a községekben 21 százalékkal több lakás, ház épült. Ezen eredmények hátterében több kormányzati intézkedés áll.

- tette hozzá.