Ma nyílik meg az első kassza nélküli áruház

Amazon
SEATTLE, WA - JUNE 16: A woman walks past the Amazon Go grocery store at the Amazon corporate headquarters on June 16, 2017 in Seattle, Washington. Amazon announced that it will buy Whole Foods Market, Inc. for over $13 billion. (Photo by David Ryder/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Amazon ma nyitja meg Seattle-ben az Amazon Go Grocery-t. Ugyan korábban is üzemeltek már a vállalat által kifejlesztett kassza nélküli boltok, azonban azok sokkal kisebbek.
Vágólapra másolva!

Az első kasza nélküli boltot még 2018 januárjában nyitotta meg az Amazon, azonban a mostani négyszer nagyobb, mint elődje volt. Korábban főleg az irodai dolgozókra fókuszáltak az üzletekkel, most viszont inkább a környéken lakó helybéliekret célozzák.

Az Amazon a tervek szerint a kassza nélküli rendszerrel felveheti a versenyt az olyan vállalatokkal, mint a Kroger vagy az Albersons, amelyek továbbra is vezetik az Egyesült Államok piacát.

A kassza nélküli boltok lényege, hogy a belépéskor az Amazon alkalmazását kell beolvasni, majd ezután meg is kezdődhet a vásárlás. A polcokról levett termékeket kamerák és érzékelők követik, így a vásárlás végeztével csak ki kell sétálni a boltból és a rendszer az általunk költött összeget ráterheli a bankkártyára.

Illusztráció Forrás: Getty Images/David Ryder

A mostani nagyobb üzletnél ez a technológia komoly kihívást jelentett, hiszen sokkal több termék van a kínálatban, köztük olyan partnerek termékei is, mint a Whole Foods, de emellett péksüteményeket, friss húsokat és tengeri halakat is kínálnak. Az Amazon arra is felkészítette a rendszert, hogy kezelni tudja, amikor a vásárlók csak vállogatnak a gyümölcsök között, de azt nem teszik be a kosárukba.

Azt a vállalat továbbra sem árulja el, hogy mennyit spórol azon, hogy nem kell kasszásokat fizetni, akiket drága kamera és érzékelőrendszerre cseréltek.

Ugyan kasszások nem lesznek, de az Amazon elmondta, hogy néhány tucat asszisztenst így is alkalmazni fognak, akik segítenek a vásárlóknak és feltöltik a készleteket.