Óriási sárga gyémántot találtak Jakutföldön

Mirny, Sakha Republic, Russia, November 14, 2013.
Mirny, Sakha Republic, Russia, November 14, 2013.
Vágólapra másolva!
Az orosz Alrosa, a világ egyik legnagyobb gyémántipari vállalata, egy különleges sárga gyémántot jelentett be egyik jakutföldi bányájából.
Vágólapra másolva!

A vállalat drágakő minőségű, 17,4 karátos, sárga gyémántot talált a 2018-ban megnyitott Verkhne-Munskoye telephelyén, a távoli Jakutföldön. A lelet február közepén került elő a Zapolyarnaya kürtőből, de csak most jelentették be azt - írja a Mining.com.

Az alábbi kép illusztráció, a leletről készült fotó ide kattintva tekinthető meg.

Illusztráció Forrás: ALROSA/Andrey Rudakov/Andrey Rudakov

Ez a telephely első komolyabb lelete, az első színes gyémánt, amit ott találtak. A cég egyelőre nem közölte, mekkora értékűre becsülik a nem mindennapi követ, csupán azt árulta el, irányadó értékelését a következő napokban fogják elvégezni szakértők.

A gyémántipar szereplői - bányavállalatok és kereskedők - általánosságban véve, gyenge évet zártak tavaly. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a kisebb kövek piaci túlkínálata, mind a gyengébb eredmények irányába tolta a szektort.

Az Alrosa jelzése szerint a gyémántfeldolgozók kereslete is csökkent a nagyobb, ékszerkészítésre alkalmas nyersgyémántok iránt a tavalyi évben.

A vállalat ugyankkor az idei évre fellendülést vár, a kereskedelem élénkülését és a forgalom növekedését.

A Bain & Co. gyémántipari elemző szerint ugyanakkor a piac felfutására még várni kell, és az egész idei év kell majd ahhoz, hogy 2021-re a piac újra a néhány évvel korábbi dinamikája szerint működjön. A tavaly decemberben közzétett helyzetértékelésük szerint, a gyémánt piacát érzékenyen érintette, hogy 2019-ben az ékszerkereskedelem globális teljesítménye 2 százalékkal csökkent amerikai dollárban számítva. A csiszolt gyémántok iránti kereslet pedig 3 százalékkal esett, ami az iparág közepes nagyságú szereplőinek bevételeit 10-15 százalékkal vetette vissza, ezek a cégek így kénytelenek beruházásaikat is visszafogni.