Matolcsy György: Igazságtalan és hibás az uniós költségvetési vitában képviselt nyugati álláspont

Matolcsy György
Budapest, 2017. október 18. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, miután expozét tartott az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 18-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont - írja Matolcsy György, a jegybank elnöke a Növekedés.hu oldalon megjelent írásában.
Vágólapra másolva!

A mostani alkudozás egyaránt hibás a múlt, a jelen és a jövő szempontjából - írja Matolcsy György, aki nyolc pontban foglalja össze az érveket.

Ezek között szerepel, hogy "igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget. Mi, lényegében teljes Közép- és Kelet-Európa, megnyitottuk belső piacainkat, engedtük, hogy stratégiai ágazatainkat a nagy nyugat-európai cégek felvásárolják (hiba volt), és elviseltük az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit. Cserébe fejlesztési forrásokat kaptunk a gazdasági és társadalmi infrastruktúra történelmi elmaradásainak felszámolására. A mai alkudozás ennek az alkunak a megkérdőjelezése".

A jegybank elnöke kiemeli azt is, hogy a térségünkben lévő uniós tagországok mindegyikére igaz, hogy a nyugati tőkebefektetések utáni éves profit minden évben nagyságrendileg meghaladta az ide érkező uniós támogatásokat. Ráadásul az uniós pénzből végrehajtott beruházások többségét is nyugati cégek nyerték el.

- írja Matolcsy György.

A teljes írás itt olvasható.